Orbán: Nedovolíme zastrašovať Maďarsko

Predseda FIDESZ - Maďarského občianskeho zväzu (FIDESZ) Viktor Orbán, kandidát FIDESZ-u na post premiéra, vyzval občanov na účasť na volebných podujatiach. "Nedovolíme nikomu, aby zastrašoval Maďarsko. Kto by sa o to pokúsil, postavíme ho pred zákon," vyhlásil v Budapešti.

31.03.2006 20:12
debata

Expremiér zvolal novinárov pred budovu parlamentu, aby prostredníctvom nich vyzval občanov na účasť na víkendových masových mítingoch.

Orbán prišiel pred parlament netradične vlastným postarším vozidlom typu Volkswagen Golf, ktoré sám riadil. Z auta vystúpila časť jeho rodiny – manželka a tri väčšie deti. Na jeho aute je dodnes nálepka H (Hungaria) s podkladom mapy historického veľkého Uhorska, ktorú pred časom kritizovali maďarské médiá.

Opozičný politik so zoradenou rodinou pred televíznymi kamerami a fotoaparátmi zdôraznil, že nikto sa nemusí báť. „Prosím občanov Maďarska, aby sa koncom týždňa smelo zúčastnili verejných podujatí,“ dodal.

Auto s nálepkou H (Hungaria) a s podkladom mapy historického veľkého Uhorska.

Vyjadril očakávanie, že polícia na všetkých verejných podujatiach zaručí bezpečnosť účastníkov, že vláda bude konať rozvážne a v žiadnom prípade nebude obmedzovať práva občanov na slobodu. Orbán naznačil, že on osobne pôjde v nedeľu na míting FIDESZu na Kossuthovo námestie spolu so svojou rodinou.

Maďarská tajná služba dostala prednedávnom oficiálnu informáciu o tom, že zahraničné zločinecké skupiny mienia uskutočniť bombové atentáty na pripravovaných masových mítingoch so zámerom destabilizovať politickú situáciu.

O hrozbe ako prvý informoval denník Népszabadság, odvolávajúci sa na zdroje SIS. Skutočnosť, že maďarské úrady získali takúto informáciu, neskôr potvrdil premiér Gyurcsány. Osoby, ktoré útoky plánujú, údajne pochádzajú z radov slovenského podsvetia a pôsobia v Maďarsku a Chorvátsku. (viac v článku SIS varovala Maďarsko)

debata chyba