Izrael a JAR testovali atómovú bombu

Izrael a Juhoafrická republika údajne vykonali v roku 1979 pokusný jadrový výbuch na námornej plošine na severe Antarktídy. S odvolaním na odtajnené americké dokumenty to vyhlásil izraelský denník Jediot Achronot.

19.05.2006 12:10
debata

Dokumenty, ktoré museli byť zverejnené na žiadosť Výskumného strediska národnej bezpečnosti Georgetownskej univerzity v Washingtone, potvrdzujú, že záhadná explózia, ktorú 22. septembra zaznamenala americká družica na juhu Atlantického oceánu, bola predsa len jadrového pôvodu. V správe vypracovanej pre Biely dom v decembri 1979 sa tiež uvádza, že Izrael a Juhoafrická republika spolupracovali vo vojenských otázkach, vrátane nukleárneho výskumu.

Zistenie o jadrovom pôvode explózie z roku 1979 odporuje záverom pôvodnej vyšetrovacej komisie, ktorú v tom čase ustanovil americký prezident Jimmy Carter. Podľa správy mal výbuch iný než jadrový pôvod.

V roku 1990 americká CIA vypracovala správu, podľa ktorej Juhoafrická republika vyrábala nukleárne zbrane. Izrael nikdy nepriznal vlastný jadrový program. Ale podľa odhadov zahraničných expertov disponuje arzenálom viac než 200 nukleárnych hlavíc. Izrael nie je signatárom Zmluvy o nešírení jadrových zbraní a doteraz sa v jadrovej otázke obmedzoval len na formuláciu, že nikdy nepoužije jadrové zbrane ako prvý štát na Blízkom východe.

Izrael sa postavil proti medzinárodnému zákazu produkcie jadrového materiálu pre nukleárne zbrane, ktorý navrhli Spojené štáty. Izrael sa totiž obáva vystupňovania tlaku kvôli jeho jadrovému programu. Americká vláda však nedbala na izraelské námietky a Washington údajne odmietol aj spoluprácu na izraelskom civilnom jadrovom programe.

Američania chcú zákaz namieriť hlavne proti Iránu a Severnej Kórei kvôli ich jadrovým snahám.

debata chyba