Americkí vojaci znásilnili a zapálili ženu

Vplyvná sunnitská organizácia ostro odsúdila správy pochádzajúce od vyšetrovateľov, podľa ktorých americkí vojaci znásilnili irackú ženu a následne ju zavraždili spolu s celou jej rodinou.

02.07.2006 13:03
debata

Skupina pod názvom Združenie moslimských vzdelancov uviedla, že sa tým ukázala „pravá ohavnosť americkej tváre“.

Americkí vyšetrovatelia sa domnievajú, že piati americkí vojaci plánovali útok na sunnitskú rodinu v nábožensky zmiešanej oblasti asi 32 kilometrov južne od Bagdadu približne týždeň.

Svoj plán nakoniec uskutočnili. Vtrhli do domu, oddelili mužských členov rodiny od ženy a znásilnili ju. Potom ju poliali horľavinou a zapálili, aby zahladili stopy. Následne zavraždili všetkých členov jej rodiny, medzi ktorými bolo údajne aj dieťa. Uviedla to agentúra Associated Press s odvolaním sa na nemenovaného amerického predstaviteľa.

Vyšetrovatelia usúdili, že ukrutný čin bol pomstou vojakov za vraždu dvoch ich spolubojovníkov, ktorých popravili irackí povstalci, informovalo internetové vydanie chorvátskeho denníka Večernji list. Piati príslušníci námornej pechoty následne asi týždeň rozmýšľali o odplate. Jej terčom sa stala sunnitská rodina.

Zločin sa odohral v marci a prišli naň po tom, ako sa jeden z útočníkov zdôveril vojenskému psychiatrovi, uzatvára Večernji list.

debata chyba