Niektorí Maďari žiadajú demisiu vlády

Aj v skorých ranných hodinách pokračovala pred budovou budapeštianskeho parlamentu demonštrácia prevažne mladých ľudí, požadujúcich demisiu premiéra Ferenca Gyurcsánya a jeho vlády, v ktorej majú popri socialistoch zastúpenie aj liberáli zo Strany slobodných demokratov.

18.09.2006 08:31
Demonštrácia v Budapešti. Foto:
debata

Okolo polnoci sa počet demonštrantov pohyboval okolo 3000, ale po viac ako ôsmich hodinách pískania, skandovania protivládnych hesiel, spievania maďarskej a sikulskej hymny sa ich počet znížil na 200 až 300. V ranných hodinách demonštranti oznámili, že v priebehu pondelka odovzdajú zástupcom všetkých parlamentných strán petíciu, v ktorej požadujú rezignáciu vlády a navrhujú agendu pre opozičných politikov. 

Niekoľko demonštrantov, poždujúcich aj vypísanie mimoridnych parlamenných volieb, prešlo v priebehu noci k vile premiéra Gyurcsánya a k prezidentskému palácu na budapeštianskom Hrade. Aktivisti Mládežníckeho hnutia 64 žúp medzitým na Kossuthovom námestí nainštalovali mikrofóny a zosilovače, vďaka ktorým sa k účastníkom protivládnej demonštrácie mohlo prihovoriť viacero rečníkov.

Protestná akcia je reakciou na zverejnenie obsahu audiozáznamu vystúpenia predsedu vlády na zasadnutí frakcie Maďarskej socialistickej strany v Balatonöszöde z 26. mája tohto roku. Zvukový záznam zverejnil v nedeľu na svojom internetovom portáli verejnoprávny Maďarský rozhlas bez uvedenia zdrojov, z ktorých ho získal. Už krátko po zverejnení fragmentov prejavu pre obrovský záujem verejnosti portál skolaboval.

Ferenc Gyurcsány použil na ilustráciu situácie krajiny po rokoch vládnutia socialistov veľmi expresívne slová a konštatoval, že čosi podobné sa ešte nestalo v žiadnej európskej krajine. 

„Je evidentné, že sme posledné 1,5–2 roky preklamali. Bolo úplne jasné, že to, čo hovoríme, nie je pravda. …A pritom sme, mimochodom, štyri roky nerobili nič. Nič. Nedokážete mi povedať také podstatné vládne opatrenie, na ktoré by sme mohli byť hrdí s výnimkou toho, že sme sa na koniec z h…a dokázali vrátiť k vládnutiu,“ citovala okrem iného zo slov predsedu maďarskej vlády národná agentúra MTI.

debata chyba