V Budapešti demonštruje len stovka ľudí

Odstúpenie maďarského premiéra Ferenca Gyurcsánya pred sídlom parlamentu v centre Budapešti požadovalo v noci približne sto ľudí. "Revolučné piesne" zneli podľa tlačovej agentúry MTI tichšie a z menšieho počtu reproduktorov, ako to bolo počas uplynulých dní.

27.09.2006 09:27
Nepokoje v Budapešti Foto:
Pred budapeštianskym parlamentom sa zhromaždila už len približne stovka ľudí.
debata

Ľudia, ktorí po polnoci zostali pred parlamentom, sa väčšinou rozprávali v osobitných hlúčikoch, ležali v tráve alebo spali v stanoch, ktoré si predtým postavili v blízkom parku. 

Podľa hovorcu šéfa budapeštianskej polície Pétera Schöna intervencia polície v noci na Kossuthovom námestí nebola potrebná. Napriek tomu strážilo budovu parlamentu dvadsať policajtov so štítmi. 

Jediný incident sa stal v stredu ráno, keď z Kossuthovho námestia previezli do nemocnice muža s početnými bodnými ranami. Maďarské médiá predtým informovali, že muža niekto napadol. Ako sa však neskôr ukázalo, dobodal sa sám. V dôsledku „zúfalstva“ z osobných problémov sám seba niekoľkokrát bodol nožom do brucha, upresnila MTI.

Podľa internetového vydania denníka Magyar Hírlap sa premiér Ferenc Gyurcsány v utorok poďakoval polícii za intervencie počas demonštrácií, ktoré sa začali pred viac ako týždňom.

Premiér sľúbil policajtom aj finančnú odmenu za mimoriadne nadčasy a špeciálne vybavenie, ktoré by im poskytlo lepšiu ochranu v podobných kritických situáciách. Ako však dodal, toto vybavenie nedostanú skôr ako do jedného roka.

Políciu stáli demonštrácie proti Gyurcsányovi a s nimi spojené nepokoje doteraz 639 miliónov forintov, pričom až 529 miliónov forintov predstavuje sumu za nadčasy policajtov.

debata chyba