Demokrati majú väčšinu aj v Senáte USA

Líder demokratov v americkom Senáte Harry Reid vyhlásil v stredu neskoro večer víťazstvo Demokratickej strany v senátnych voľbách. Demokrati získali rozhodujúce 51. kreslo v 100-člennom americkom Senáte po tesnom víťazstve v štáte Virgínia. Zabezpečili si tak úplnú kontrolu nad Kongresom prvýkrát od roku 1994.

09.11.2006 08:44
Harry Reid Foto:
Líder demokratov v americkom Senáte Harry Reid.
debata

„Americký ľud sa jasne a rozhodne vyslovil v prospech demokratov, ktorí povedú túto krajinu novým smerom,“ uviedol nevadský senátor Harry Reid.

„V Iraku a tu doma Američania jasne dali najavo, že sú unavení zo zlyhaní uplynulých šiestich rokov. Dni ničnerobenia Kongresu sa skončili,“ zdôraznil Reid.

Kandidát Demokratickej strany vo Virgínii Jim Webb porazil republikánskeho senátora Georgea Allena, čo znamená, že demokrati budú mať v Senáte 51 zástupcov a republikáni 49. Práve Virgínia bola posledným štátom únie, kde senátne voľby doteraz neboli rozhodnuté.

Demokrati dominovali aj v utorňajších voľbách do Snemovne reprezentantov. Podľa stredajších predbežných výsledkov získali až 228 kresiel, republikáni prezidenta Georgea W. Busha majú zatiaľ 198 kresiel.

Analytici odhadujú, že po celkovom spočítaní hlasov získajú demokrati 232 kresiel, kým republikáni sa budú musieť uspokojiť s 203 kreslami. Karta sa tak v Snemovni po voľbách obrátila, demokratom pribudne 30 kresiel a republikáni 29 miest stratia.

Republikánsky predseda Snemovne reprezentantov Dennis Hastert v stredu oznámil, že nemá v úmysle stať sa lídrom republikánskej menšiny, keď Snemovňu v januári ovládnu demokrati.

debata chyba