V súvislosti s útokmi zatýkali už aj v Austrálii

Polícia v Austrálii zatkla 27-ročného zdravotníckeho registračného úradníka v súvislosti so zmarenými bombovými útokmi v Londýne a Glasgowe. Informoval o tom austrálsky generálny prokurátor Philip Ruddock. Štátna a federálna polícia zadržala muža, ktorého meno nezverejnila, na medzinárodnom letisku vo východoaustrálskom meste Brisbane, kde chcel v pondelok večer nastúpiť do lietadla bez spiatočnej letenky. Voči zatknutému mužovi zatiaľ nevzniesli žiadne obvinenie.

03.07.2007 08:18
Terorizmus v Británii Foto:
Policajti v uliciach anglických ,iest nie sú v uplynulých dňoch žiadnou výnimkou.
debata

Muž patrí k ôsmim osobám, vrátane lekárov z Iraku a Jordánska, ktorých zatkli v súvislosti s plánovanými teroristickými útokmi vo Veľkej Británii. V centre Londýna odhalili v piatok dve autá naložené výbušninami, v sobotu dvaja muži vrazili autom naloženým plynovými kanistrami do hlavného termináli na letisku v škótskom Glasgowe. Ruddock novinárom v Canberre povedal, že muž nie je Austrálčan, odmietol však vyzradiť jeho štátnu príslušnosť. Zatknutý pracoval ako registračný úradník v nemocnici Gold Coast v štáte Queensland. Registračný úradník je zdravotnícky pracovník, takmer vždy lekár, ktorý má na starosť starostlivosť o pacienta.

„Táto osoba sa snažila odcestovať z Austrálie a chápem, že nemal spiatočný lístok,“ dodal Ruddock, ktorý nepovedal, akým spôsobom bol muž zapojený do teroristického sprisahania v Británii, ani to, či v súvislosti s prípadom vyšetrujú ďalších ľudí v Austrálii. Novinárom neodpovedal ani na otázku, kam chcel odcestovať, keď ho zadržali.

Podľa miestnych médií chcel nastúpiť do lietadla smerujúceho do malajzijského Kuala Lumpur, kde mal prestúpiť na let do Indie, oficiálne miesta však tieto informácie nepotvrdili. Polícia vydala počas noci viacero príkazov na domovú prehliadku v štáte Queensland, vrátane nemocnice, kde muž pracoval. Ruddock však zdôraznil, že nie sú žiadne náznaky, že Austrália bola možným terčom útoku.

debata chyba