Američan, člen al-Kájdy, sa vyhráža USA

Američan, ktorý prijal islam a stal sa členom teroristickej siete al-Kájda, sa na internete vyhrážal Spojeným štátom a tvrdil, že americké objekty sú "legitímnymi cieľmi" islamistov. Videozáznam s jeho vyhlásením sa objavil na stránkach venovaným problematike islamského radikalizmu, informovala agentúra AFP.

05.08.2007 15:49
Adam Gadahn Foto:
Američan Adam Gadahn, ktorý sa stal členom al-Kájdy.
debata

„Musíme ďalej na vás mieriť na domácej pôde i v zahraničí, tak, ako aj vy mierite na nás v zahraničí, aj u nás,“ vyhlásil Adam Gadahn.

„Hniezda agentov a vojenské veliteľstvá, z ktorých ste plánovali vašu agresiu proti Afganistanu a Iraku a ktoré stále dodávajú životne dôležitú morálnu, vojenskú, materiálnu a logistickú podporu križiackej výprave, zostávajú legitímnymi cieľmi statočných moslimov,“ tvrdil Gadahn.

Američan vyzval koncom mája Spojené štáty, aby stiahli vojenské sily zo všetkých islamských krajín a pohrozil im, že v opačnom prípade spoznajú „hrôzy“, ktoré im dajú zabudnúť na útoky z 11. septembra 2001.

Podľa údajov amerického Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) pochádza 29-ročný Gadahn z Kalifornie. V roku 1995 sa stal moslimom a o tri roky neskôr sa odsťahoval do Pakistanu. V septembri 2005 sa vyhrážal atentátmi v Los Angeles a v austrálskom Melbourne.

debata chyba