Nacizmus mal aj pozitíva, myslia si Nemci

Nacizmus? Pod týmto pojmom vidia Nemci nielen vyhladzovacie tábory, ale aj nové diaľnice a rodinná politika. O pozitívnych stránkach režimu nemeckých národných socialistov je presvedčený každý štvrtý Nemec. Vyplýva to z prieskumu agentúry Forsa, ktorú si objednal nemecký týždenník Stern.

18.10.2007 14:11
Hitler s dieťaťom Foto:
Hitler s dieťaťom
debata

Vyzdvihovanie kladných činov hitlerovského Nemecka je podľa sociológov priamo úmerné dosiahnutému vzdelaniu a politickej orientácii, píše český portál Aktuálně.cz.

Z respondentov, ktorí absolvovali len základné vzdelanie, nacizmus nezavrhuje takmer polovica (44 percent), podobne zmýšľajúcich ľudí s maturitou je pritom len dvanásť percent.

Rovnaký podiel čiastočného príklonu k nacizmu je aj v skupine ľavicovo orientovaných respondentov, v prípade pravice Hitlerov režim úplne nezavrhuje takmer polovica (46 percent) všetkých opýtaných.

Najmenej priaznivcov má nacizmu medzi strednou generáciou (45 až 59 rokov), najviac, 37 percent, v skupine respondentov nad šesťdesiat rokov.

„Výsledok prieskumu je otrasný a je mi z neho smutno,“ reagoval na anketu podpredseda Ústrednej rady židov v Nemecku Dieter Graumann. Podľa neho by vláda mala reagovať tak prevenciou, ako aj represiou.

Napriek výsledkom prieskumu však platí, že nemecká spoločnosť je na akékoľvek snahy o rehabilitáciu nacizmu mimoriadne citlivá. Nedávno dostala výpoveď moderátorka Eva Hermanová po tom, čo v televízii NDR pri prezentácii svojej knihy Princíp Noemovej archy čiastočne pochválila výdobytky nacizmu.

„Existovali však aj veci, ktoré boli dobré, a to sú hodnoty, deti, sú to matky, rodiny, pospolitosť – to bolo odstránené,“ povedala začiatkom septembra Hermanová v televíznej diskusii.

debata chyba