Putin v Kremli schudobnel, tvrdí v priznaní

Dve staré autá, zopár akcií v banke, neveľký byt v Petrohrade a na účte 3,7 milióna rubľov, čo je približne rovnako v korunách. Prezident Vladimir Putin na ruské pomery rozhodne nepatrí k boháčom. A počas končiaceho sa druhého funkčného obdobia v Kremli sa jeho neveľký majetok dokonca stenčil.

31.10.2007 10:39
Putin Foto:
Ruský prezident Vladimír Putin
debata

„Hoci prezidentský plat sa za posledné štyri roky zdvojnásobil, Putin vyzerá byť chudobnejší ako pred tri a pol rokom,“ napísal denník Viedomosti, ktorý porovnal majetkové priznanie šéfa Kremľa podané pred jeho znovuzvolením v roku 2004 s terajším, ktoré vyplnil už ako čerstvý kandidát na poslanca Štátnej dumy. Vtedy jeho celkové ročné príjmy predstavovali 7,7 milióna rubľov, v súčasnosti iba dva milióny. Mesačne zarába necelých 170-tisíc rubľov, päťnásobne menej ako americký prezident. K tomu berie ešte skromnú penziu vyslúžilca KGB.

„To, čo zverejnila volebná komisia, je pravda,“ potvrdil Putinov hovorca. Na prepad v príjmoch hlavy štátu je podľa neho jednoduché vysvetlenie: „Predtým mal nejaké tantiémy za svoje publikácie. Momentálne taký druh príjmu nemá.“

V čerstvom priznaní Putin zopakoval, že v rodnom Petrohrade vlastní byt s obytnou plochou 77 štvorcových metrov a tisícpäťsto štvorcových metrov pozemku v Moskovskej oblasti. V terajšej deklarácii už neuvádza dve garáže v Petrohrade, zato mu pribudli dve vyše štyridsať rokov staré autá volga, ktoré zdedil po otcovi.

Hoci Putin je volebným lídrom prokremeľského Jednotného Ruska, oproti kolegom z kandidačnej listiny si môže pripadať ako chudobný príbuzný. K najväčším príjmom spomedzi nich sa priznal gubernátor Samarskej oblasti Vladimir Artiakov. Za posledný rok utŕžil 1,4 miliardy rubľov, väčšinu z predaja akcií, ktoré si nahonobil ako generálny riaditeľ automobilky AvtoVAZ. Jednotné Rusko však má na svojej listine nielen rubľových, ale aj dolárových miliardárov. Až traja z nich sa dostali do rebríčka sto najbohatších Rusov. Medzi nimi kraľuje metalurgický barón Viktor Rašnikov, ktorého majetok odhaduje časopis Forbes na 9,1 miliardy dolárov.

debata chyba