The Guardian: Putin je najbohatší v Európe

Ruský prezident Vladimir Putin má tajný majetok, ktorý zrejme prevyšuje 40 miliárd dolárov (876 miliárd korún), čo by z neho robilo najbohatšieho muža Európy. Napísal to britský denník The Guardian s odvolaním na ruského politického experta Stanislava Belkovského. Kremeľ odmietol informáciu komentovať.

21.12.2007 15:19
Putin Foto:
Ruský prezident Vladimír Putin
debata

Informácie o Putinovom obrovskom bohatstve, ktoré kontroluje prostredníctvom firiem v Švajčiarsku a Lichtenštajnsku sa podľa Guardianu objavila už v nemeckom denníku Welt a americkom Washington Poste. Na povrch sa tieto správy dostali vďaka politickej bitke medzi dvoma krídlami v Kremli, ktoré bojujú o výhodné postavenie po Putinovom odchode z prezidentskej funkcie, uvádza Guardian.

Belkovskij britskému denníku povedal, že podľa jeho zdrojov ovláda Putin ruské ropné spoločnosti prostredníctvom nepriehľadnej siete zahraničných firiem. Podľa neho má ruský prezident v rukách 37 percent akcií podniku Surgutneftegaz, 4,5 percenta Gazpromu a najmenej 75 percent Gunvoru. Posledne menovanú firmu so sídlom vo Švajčiarsku založil prezidentov priateľ Gennadij Timčenko, ktorý rovnako ako ruský prezident pracoval v tajnej službe KGB. Gunvor tohto roku zaznamenal zisk osem miliárd dolárov a obrat 43 miliárd.

Podľa Belkovského nie je Putinove meno na zozname veľkých akcionárov zmienených firiem nikde uvedené, pretože prezident je skrytý za nepriehľadnou sieťou zahraničných podnikov a investičných fondov.

Guardian napísal, že kedysi sa o Putinovom majetku nesmelo vôbec diskutovať. To sa však zmenilo, keď spolu začala bojovať kremeľská skupina „silovikov“, teda činiteľov s konexiami na armádu a bezpečnostné zložky, a „liberálov“, medzi ktorými je aj Dmitrij Medvedev, ktorého Putin vybral na post budúceho prezidenta. Podľa zdrojov denníka však nejde o spor ideologický, ale je to jasná bitka o podnikateľské záujmy.

Milionári okolo Putina sa snažia zaistiť si, aby im zostalo obrovské bohatstvo, ku ktorému prišli pri spätnom zoštátnení majetku za jeho vlády, ktoré niekedy nazývajú „sametové znárodnenie“. Väčšina ich prostriedkov je na Západe a títo ľudia sa teraz snažia zaistiť ho pred prípadnou budúcou vládou, ktorá by ho chcela späť.

debata chyba