Rusi výdavky na zbrojenie USA len závidia

Celosvetové výdavky na zbrojenie vlani opäť rástli, a to dvakrát väčším tempom ako v roku 2006. Všetky štáty sveta v roku 2007 vydali na vojenské účely celkovo 1,34 bilióna dolárov, čo je o šesť percent viac ako rok predtým. Celkom sa armádne výdaje za posledných desať rokov zvýšili o 45 percent. Vo svojej najnovšej správe o tom informoval Štokholmský medzinárodný ústav pre výskum mieru (SIPRI).

09.06.2008 14:06
Náboj, Strelivo, Zbraň Foto:
debata

Vôbec najviac zbrojárske výdaje od roku 1998 rástli v regióne východnej Európy, vrátane štátov bývalého Sovietskeho zväzu. V tejto oblasti sa výdaje za posledných desať rokov zvýšili o 162 percent. Iba v Rusku vlani armádne straty oproti roku 2006 stúpli o trinásť percent.

Švédsky inštitút však zároveň konštatoval, že navzdory veľkej produkcii zbraní a medzinárodnému obchodu s nimi existuje nádej, že sa počas nasledujúcich 12 mesiacov posunú vpred rokovania o ich kontrole a odzbrojení.

„Zo všetkých častí politického spektra prichádzajú hlasy, ktoré žiadajú, aby sme v období najrôznejších hrozieb ktorým ľudstvo čelí, opäť položili dôraz na kontrolu zbrojenia,“ uviedol vo svojom prehlásení šéf SIPRI Bill Gates. „Je zrejmé, že v záujme občanov i jednotlivých vlád je urobiť pozitívne a pragmaytické kroky tým správnym smerom.“

Prvé miesto v tabuľke krajín s najvyššími výdajmi na zbrojenie vlani ako už tradične obsadili Spojené štáty. V USA na tieto účely putovalo vôbec najviac financií od čias ukončenia druhej svetovej vojny – 547 miliárd dolárov. Od roku 2001, keď sa uskutočnili teroristické útoky na USA, sa americké zbrojárske výdavky zvýšili o 59 percent

Za suverénnou „zbrojárskou jednotkou“ Spojenými štátmi, ktoré sa postarali o 45 percent celkových svetových výdavkov na zbrojenie, skončila Veľká Briánia nasledovaná Čínou, Francúzskom a Japonskom.

Najväčšími dodávateľmi zbraní ostávajú Spojené štáty, Rusko a Nemecko. Medzi dovozcami sa na prvých miestach držia Čína, India a Spojené arabské emiráty.

Krajina Výdavky (v miliardách USD) podiel na výdavkoch (%)
USA 547 45
Británia 59,7 5
Čína 58,3 5
Francúzsko 53,6 4
Japonsko 43,6 4
Nemecko 36,9 3
Rusko 35,4 3
Saudská Arábia 33,8 3
Taliansko 33,1 3
India 24,2 2
debata chyba