Berlín prijal Obamu s láskou

Berlín pripravil Barackovi Obamovi Love parade. Na mieste, kde sa koná populárny tanečný festival, privítali demokratického prezidentského kandidáta desaťtisíce obyvateľov nemeckej metropoly. Senátor, ktorý sa chce stať prvým nebelošským prezidentom Spojených štátov, svoje vystúpenie označil za nepolitické.

24.07.2008 20:14
Barack Obama v Berlíne Foto:
Barack Obama vyzval Európu na spoluprácu v boji proti globálnym hrozbám.
debata

„Dúfam, že môj prejav bude vnímaný ako jasné vyjadrenie vzťahu, ktorý by som rád videl medzi USA a Európou,“ vyhlásil Obama ešte predtým, ako vystúpil pod berlínskym Stĺpom víťazstva. Na miesto, kde sa zvykne konať známy technofestival, svoju šou preložil po námietkach z nemeckého kancelárstva. Angele Merkelovej, ktorá sa pričinila o napravenie pokazených vzťahov s Bushovou administratívou, sa nepozdával nápad Obamovho tímu vystúpiť pred Brandenburskou bránou. Podľa kritikov je Obama stále len bežným senátorom a Brandenburská brána má príliš veľký historický význam, aby si ju politický novic zaslúžil – navyše len ako kulisu pre svoj predvolebný boj. Merkelová Obamu schladila aj počas vzájomného stretnutia. Demokrat ju požiadal o väčšie zapojenie Európy do riešenia svetových bezpečnostných problémov. Podľa Merkelovej však Nemecko nevyšle bojové jednotky na nepokojný juh Afganistanu, kde ich najviac treba, a to bez ohľadu na to, kto sa stane nástupcom Georgea Busha.

Pohľad na rozjasané davy však ukázal, že Berlínčanom nie je jedno, kto bude novým obyvateľom Bieleho domu. Ak by sa americké prezidentské voľby konali v Nemecku, Obama by získal tri štvrtiny hlasov. Berlín s obrovským záujmom o slová illinoiského senátora o euroatlantickom partnerstve počítal a tak si návštevníci mohli Obamu pozrieť aj na dvoch obrovských plátnach. Obama sa Berlínčanom za podporu odvďačil – metropola Nemecka je jediným miestom, na ktorom Obama počas svojho európsko-blízkovýchodného turné verejne prehovoril.

Na miesto, ktoré strážilo vyše 700 policajtov, sa už od poludnia zbiehali Berlínčania aj turisti, aby si pre večernú šou zaistili najlepšie miesta. Niektoré nemecké médiá predpokladali, že Obamánia priláka až milión zvedavcov.

Obama dúfa, že vrelé berlínske prijatie Američanov presvedčí, že je štátnikom s medzinárodným rozmerom. Okrem toho zapadá do jeho predvolebného hesla, že po Bushovej vláde dokáže vrátiť späť úctu sveta k Amerike. „Je to však dvojsečná zbraň,“ povedal pre Pravdu Sam Popkin, politológ z univerzity v San Diegu. „Ak ho ľudia v Európe milujú, mnohí Američania si môžu povedať, že Obama je tu pre cudzincov, a nie pre nich. Nedôvera k zahraničným vládam je v USA veľmi zakorenená, hoci u Obamu to môže vyvážiť fakt, že veľa Američanov v súčasnosti znepokojuje strata postavenia vo svete,“ dodal.

debata chyba