Do Abcházska posiela Rusko ďalších vojakov

Do separatistického regiónu Abcházsko v Gruzínsku smeruje podľa ruskej agentúry Interfax ďalších 9 000 ruských vojakov. Vojakov má sprevádzať 350 obrnených vozidiel, informovala v pondelok agentúra, pričom sa odvolávala na predstaviteľov ruských mierových jednotiek v Abcházsku.

11.08.2008 08:03 , aktualizované: 09:04
Gruzínsko, Rusko, Osetsko, vojna Foto:
Ruská armáda neďaleko južných hraníc separatistického regiónu Južné Osetsko.
debata

Úrady v separatistickej provincii oznámili v nedeľu mobilizáciu tamojšej armády s cieľom vyhnať gruzínske sily z Kodorského priesmyku, ktorý je jedinou časťou Abcházska pod kontrolou vlády v Tbilisi. V Gruzínsku pokračujú boje v druhom separatistickom regióne Južné Osetsko, do ktorých sa podľa ruských mierových síl zapájajú aj gruzínske jednotky, a to napriek predchádzajúcim tvrdeniam, že sa stiahli.

Rusi bombardovali predmestie Tbilisi

Ruské lietadlá v pondelok skoro ráno bombardovali zariadenie gruzínskej armády na predmestí Tbilisi. Pre tlačovú agentúru AFP to povedal hovorca gruzínskeho ministerstva vnútra po tom, ako o 4.40 miestneho času (2.40 SELČ) bolo v centre mesta počuť explóziu.

Konflikt vyhnal z domovom 40 000 ľudí

Približne 40 tisíc ľudí muselo v Gruzínsku pre ozbrojený konflikt opustiť svoje domovy. Pre tlačovú agentúru AFP to povedala hovorkyňa Medzinárodného výboru Červeného kríža (ICRC) Maia Kardavová. Podľa jej slov sa zdá byť pravdivý údaj ruskej strany, ktorá odhaduje, že z Južného Osetska do Ruska utieklo 30 tisíc ľudí. Dodala, že podľa prvých odhadov je na území Gruzínska viac ako 10 tisíc utečencov.

Bush: Násilie v Gruzínsku je neprijateľné

Americký prezident George Bush uviedol, že ruskému premiérovi Vladimirovi Putinovi povedal, že násilie v Gruzínsku je „neprijateľné“. „Povedal som, že toto násilie je neprijateľné,“ povedal Bush pre americkú televíznu stanicu NBC, keď hovoril o svojej konverzácii s Putinom na piatkovom otvorení olympijských hier v Pekingu.

 „Vyjadril som vážnu starosť v súvislosti s neprimeranou reakciou Ruska a konštatoval som, že rozhodne odsudzujeme bombardovanie územia mimo Južného Osetska.“ „Bol som voči Vladimirovi Putinovi veľmi tvrdý.“ Bush sa takto vyjadril v rozhovore, ktorý NBC vysielala naživo z Pekingu. Pondelok je posledným dňom návštevy amerického prezidenta na olympijských hrách.

Kuba stojí na strane Ruska

Kuba v nedeľu vystúpila na podporu Ruska v jeho konflikte s Gruzínskom a povedala, že ruská požiadavka na úplný odchod Gruzínska z Južného Osetska pred uzavretím dohody o prímerí je „oprávnená“. „Požiadavka, aby votrelci najprv odišli, je oprávnená, a naša vláda ju podporuje,“ uviedol kubánsky prezident Raúl Castro v písomnom vyhlásení. Castro dodal, že ruskí vojaci boli nasadení v Južnom Osetsku legálne ako príslušníci mierových síl. „Preto je nesprávne tvrdiť, že Gruzínsko teraz bráni svoju národnú suverenitu,“ uzavrel.

Zranená Gruzínka prosí o pomoc po útoku ruských...
Gruzínka plače nad mŕtvou priateľkou po útoku...
+16Gruzínsky vojak v tanku v meste Gori.
debata chyba