Neporovnávajte! Dubček nebol Saakašvili

Český prezident Václav Klaus o rusko-gruzínskom konflikte povedal, že sa nemieni viesť na "módnej vlne toho, že zlaté Gruzínsko a zlé Rusko". "Zdá sa mi, že to je zjednodušené videnie sveta," vyhlásil.

15.08.2008 12:25
Klaus Foto:
Český prezident Václav Klaus
debata

Súčasnú situáciu v Gruzínsku, ktorého vojaci už niekoľko dní bojujú s ruskou armádou, podľa Klausa zásadne ovplyvnilo odtrhnutie Kosova od Srbska. Klaus v emailových odpovediach na otázky Mladej fronty Dnes odsúdil gruzínsky útok na Južné Osetsko, vraždenie civilistov v oblasti i masívne nasadenie ruskej armády.

Odmietol porovnanie súčasnej situácie v Gruzínsku s inváziou vojsk Varšavskej zmluvy do Československa pred 40 rokmi. Vývojom na Kaukaze je hlboko znepokojený, uviedol vo svojej prvej reakcii ku konfliktu.

Obeťami sú len ľudia, nie politici

„Zásadne odsudzujem gruzínsky útok na Južné Osetsko, vraždenie civilistov v tejto oblasti i masívne nasadenie ruskej armády. Som smutný z toho, že sa nechce brať realita, aká je a že sa vytvárajú určité mýty, opäť sa vedie zástupná hra nad tragickou situáciou a ono to tragická situácia pre milióny ľudí na Kaukaze je. Obeťami sú vždy normálni ľudia a nie politici,“ povedal Klaus, ktorý tento týždeň v niektorých médiách čelil kritike za to, že sa k rusko-gruzínskemu konfliktu, ktorý trvá už týždeň, doposiaľ nevyjadril

Klaus odmietol porovnávať dianie v Gruzínsku s inváziou vojsk Varšavskej zmluvy do Československa v auguste 1968. „To sa nedá porovnávať. Československo vtedy nezaútočilo na Podkarpatskú Rus, invázia nebola odpoveďou na náš útok. Dubček nebol Saakašvili,“ uviedol.

Príčiny konfliktu vidí v Kosove

Klaus pre Mladú Frontu ďalej uviedol, že súčasnú situáciu v Gruzínsku zásadne ovplyvnilo odtrhnutie Kosova od Srbska. Pôvodne srbská provincia Kosovo vo februári proti vôli Srbska vyhlásila nezávislosť, už ho uznalo niekoľko krajín vrátane Česka. „Odtrhnutím Kosova získalo Rusko silné ospravedlnenie pre svoju akciu a obávam sa, že sa s dôsledkami tohto precedensu budeme stretávať ešte dlho, a nielen na Kaukaze,“ tvrdil český prezident.

debata chyba