Krvavý konflikt v Gruzínsku nekončí, Západ Rusko ostro kritizuje

Konflikt medzi Ruskom a Gruzínskom po niekoľkodenných krvavých bojoch o kontrolu nad separatistickou gruzínskou provinciou Južné Osetsko nekončí. Zmierniť ho mohol odsun ruských jednotiek, Moskva však svoje sily stiahla iba čiastočne.

24.08.2008 17:19
Gori, Gruzínsko, Rusko, vojna Foto: ,
Vojnový konflikt v Gruzínsku.
debata

V Gruzínsku ponechala vojakov, ktorých označuje ako príslušníkov mierových zborov. Gruzínsko spolu so Západom takýto postup ostro kritizujú. Tvrdia, že nie je v súlade s dohodou o prímerí. Rusko trvá na tom, že všetky záväzky dodržalo. Ruskí vojaci do Gruzínska prenikli pred dvoma týždňami. Bola to reakcia na pokus Tbilisi získať vojenskou cestou späť pod kontrolu Ruskom chránenú odštiepeneckú provinciou Južné Osetsko. Rusi donútili gruzínsku stranu k ústupu. 12. augusta pristúpili na dohodu o prímerí, ktorú vyrokoval Nicolas Sarkozy. Jej kľúčovou súčasťou je záväzok, že obe strany stiahnu jednotky na pozície, kde boli pred začiatkom konfliktu.

Odsun ruských vojsk sa mal uskutočniť najneskôr do piatkovej polnoci. Ruský minister obrany Anatolij Serďukov v piatok slávnostne oznámil, že Moskva sľub splnila. V skutočnosti však na gruzínskom území zostalo veľké množstvo ruských vojakov, a to nielen v pásmach blízko hraníc Južného Osetska a ďalšej separatistickej oblasti Abcházska, ale tiež hlboko vo vnútrozemí. Rusi hliadkujú napríklad pri významnom čiernomorskom prístave Poti.

Rusko tvrdí, že má na ich prítomnosť nárok. Vyplýva to vraj z mierovej dohody, v ktorej sa hovorí o tom, že pokiaľ nebudú vypracované medzinárodné opatrenia, ruské mierové zbory „prijmú dodatočné bezpečnostné opatrenia“.

„Vytváranie stálych zariadení a kontrolných stanovišt je v rozpore s dohodou,“ vyhlásil hovorca Bieleho domu Gordon Johndroe. K dokončeniu odsunu Rusov vyzvala aj nemecká vláda a taktiež Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe.

Priamo v Gruzínsku sa situácia trochu upokojila. Rusi sa napríklad po desiatich dňoch stiahli z okupovaného mesta Gori. Ľudia sa tak opäť mohli vrátiť do svojich domovov. Do čiernomorského prístavu Batumi dorazila prvá americká loď s humanitárnou pomocou. Gruzínsko bude podľa prvých odhadov potrebovať na obnovu vojnou zničenej krajiny až dve miliardy dolárov.

Kvôli postupu Rusov v Gruzínsku tiež značne ochladli vzťahy Ruska a NATO. Moskva vo štvrtok oznámila, že zmrazuje vojenskú spoluprácu s alianciou. Konflikt by ale paradoxne mohol pomôcť Gruzínsku a taktiež Ukrajine, ktoré usilujú o vstup do Severoatlantickej aliancie. Podľa USA je teraz ohrozená aj snaha Ruska vstúpiť do Svetovej obchodnej organizácie.

debata chyba