Radikál László Tökés sa núka, že zabezpečí zmier medzi Maďarmi a Slovákmi

Radikálny rumunský europoslanec maďarského pôvodu László Tökés sa ponúkol, že sa stane sprostredkovateľom medzi Slovákmi a Maďarmi s cieľom dospieť k zmiereniu. Podľa kalvínskeho biskupa z Temešváru je "škoda, že slovenskí nacionalisti robia štvavú a nenávistnú kampaň voči Maďarom v snahe zastrašiť maďarskú komunitu".

09.10.2008 12:53 , aktualizované: 14:11
László Tökés Foto:
Rumunský europoslanec maďarského pôvodu László Tökés.
debata

Tökés, ktorý mal nedávno hovoriť s Pálom Csákym o autonómii, zároveň požiadal Európsky parlament (EP) a jeho predsedu Hansa-Gerta Pötteringa, aby „zasiahol s cieľom obrániť uplatňovanie európskych hodnôt maďarskou menšinou na Slovensku a aby protestoval proti verbálnym útokom, etnickej diskriminácii a intolerancii, ktoré ohrozujú túto menšinu“. Tökés svoje vystúpenie uzatvoril vyhlásením, že „ako kresťan, Maďar a člen EP cítim solidaritu s pol miliónom Maďarov žijúcich na Slovensku, ktoré je tiež prevažne kresťanskou krajinou“.

Slovenskí europoslanci zaútočili na SMK

Skupina slovenských europoslancov využila nočnú rozpravu v pléne Európskeho parlamentu na útok proti SMK. „Za uplynulých 50 rokov bola v Maďarsku takmer zlikvidovaná vyše dvestotisícová slovenská národnostná menšina. Naopak, maďarská menšina v susedných krajinách vrátane Slovenska vykazuje narastajúci podiel. Sú to však paradoxne práve Maďari, ktorí už roky vytvárajú v Európe dojem, že ich menšina je utláčaná,“ vyhlásil poslanec za HZDS Sergej Kozlík.

„Viacerí súčasní maďarskí politickí lídri otvorene hovoria o myšlienke veľkého Maďarska, to, žiaľ, ostáva bez povšimnutia európskych politických špičiek. Maďarský parlament na svojej pôde organizuje cezhraničné Fórum maďarských poslancov Karpatskej kotliny. Reprezentanti etnických maďarských politických strán zo Slovenska a Rumunska sa vzájomne a otvorene stretávajú a hovoria o autonómii. V modernej Európe sú takéto prístupy neprijateľné a nebezpečné,“ dodal Kozlík.

V podobnom duchu sa nieslo aj vyjadrenie jeho spolustraníčky Ireny Belohorskej. Podľa europoslankyňe bola „slovenská menšina v Maďarsku kruto asimilovaná“. Naopak, maďarská menšina požíva podľa Belohorskej "výnimočné postavenie“. Existenciu Fóra maďarských poslancov Karpatskej kotliny označila europoslankyňa "za provokáciu a absurditu, nehodiacu sa do 21. storočia“. „Fórum je zložené z maďarských poslancov zo zvrchovaných štátov, ktoré sú členmi Európskej únie, a snažia sa o vytvorenie autonómie,“ uviedla Belohorská.

Monika Flašíková-Beňová ako predstaviteľka Smeru kritizovala nedávne vystúpenie maďarskej ministerky zahraničných vecí Kingy Gönczovej. „Chcela by som veľmi dôrazne odmietnuť slová, ktoré tu odzneli na adresu vlády Slovenskej republiky vo vzťahu k šíreniu nenávisti a nedodržiavaniu práv národnostných menšín v Slovenskej republike,“ povedala.

Edit Bauer a Arpád Duka-Zólyomi, predstavitelia SMK v EP, reagovali vo štvrtok na vyjadrenia ich kolegov vo vyhlásení zaslanom médiám. „Očakávali sme, že aspoň niekto z nich sa na európskej pôde dištancuje od diskriminačných praktík ministra školstva alebo prinajmenšom od rečí predsedu SNS, ktorými šíri nenávisť. Žiaľ, nestalo sa,“ uviedli. V komuniké ďalej píšu, že otázka samosprávy a rôznych modelov autonómie nenarušujú integritu a suverenitu štátov. „Kritizovať účasť poslancov za SMK na zasadnutí Fóra maďarských poslancov Karpatskej kotliny je prejavom neznalosti, nakoľko podobné fóra existujú aj v Rumunsku, Taliansku a podobne.“ Podľa SMK poslanci vládnych strán zavádzali verejnosť „klamstvami a polopravdami“. Strašenie obnovením veľkého Uhorska môže podľa Bauer a Duku-Zólyomiho „vyvolať v zjednotenej Európe maximálne úsmev“.

debata chyba