Palestínčania v Gaze sú bez izraelských vojakov i peňazí

Izraelskí vojaci opustili pásmo Gazy, neupustili však od streľby do Palestínčanov. Piatich rybárov vo štvrtok zranili po výstražnej paľbe izraelského vojnového námorníctva, ktoré hliadkuje pri pobreží pásma. Podľa vojenských zdrojov sa rybári "priveľmi vzdialili od pobrežia".

23.01.2009 11:41
Gaza Foto: ,
Izraelská armáda je preč, Palestínčania sa hneď pustili do obnovovania a kopania nových tunelov, ktorými pašujú aj zbrane z Egypta.
debata

Najväčším problémom však stále zostávajú zhoršujúce sa životné podmienky obyvateľov Gazy po trojtýždňovej vojne. Aj preto do pásma pricestoval John Holmes, námestník generálneho tajomníka OSN pre humanitárne záležitosti, ktorý posúdi rozsah škôd.

„Čo z toho, že Izrael vo štvrtok povolil novinárom vstup do Gazy cez hraničný priechod v Ereze. Nechce však stále povoliť prísun peňažnej hotovosti. Ľudia nemajú čím platiť,“ povedal pre Pravdu Ahmed Karavání z palestínskej agentúry WAFA. Izraelskými šekelmi sa totiž stále platí aj v Gaze, a tak podľa neho stačí zastaviť prísun bankoviek a okrem neschopnosti platiť v hotovosti majú Palestínčania na krku aj problém s vyplácaním miezd. „A platiť kartou, ako ste zvyknutí aj v Európe, je v Gaze po katastrofálnych izraelských útokoch iba snom,“ dodal Karavání.

Aj keď sa k Palestínčanom v pásme dostane aspoň časť humanitárnej pomoci, tak to ešte nemusí znamenať spásu. Ako napísala agentúra AP, obeťou včerajšej izraelskej streľby sa stali dve ženy, dve deti a jeden starší muž v utečeneckom tábore Šatí, ktorý sa nachádza na okraji mesta Gaza. Jedna zo striel dopadla len sto metrov od strediska, v ktorom OSN rozdeľuje humanitárnu pomoc, a ďalšia zasiahla dom, ktorý bol poškodený už počas ofenzívy.

Eurokomisárka pre vonkajšie vzťahy Benita Ferrerová-Waldnerová avizovala, že v najbližšom čase sa uskutoční humanitárna konferencia, ktorá má zabezpečiť nevyhnutnú pomoc pre obyvateľov v Gaze. Až potom by vraj prišiel rad na obnovu zničenej infraštruktúry. „Najprv treba otvoriť všetky hraničné priechody s Gazou. Len tak môže mať pre Palestínčanov efekt medzinárodná humanitárna pomoc,“ reagoval na stále trvajúci postoj Izraela spolupracovník palestínskej agentúry WAFA.

debata chyba