Pandémia prasacej chrípky môže vraj zabiť až 120 miliónov ľudí

Británia počíta s tým, že sa jej nevyhne typ prasacej chrípky a pripravuje sa na to, že by sa mohlo nakaziť 15 až 50 percent populácie. Zatiaľ sú po návrate z Mexika na pozorovaní dvaja ľudia v Škótsku, u ďalších sa nákaza nepotvrdila. Vláda však uisťuje, že má dostatok liekov, aby prípadnú epidémiu zvládla.

27.04.2009 12:22 , aktualizované: 14:53
Prasacia chrípka Foto:
Cestujúci z Mexika vystúpil v španielskej Barcelone.
debata

„Pokiaľ sa prasacia chrípka bude šíriť ako doposiaľ, nevidím možnosť, ako by sme sa jej mohli vyhnúť,“ povedal pre denník The Independent vedúci tímu pre chrípkové epidémie z britskej zdravotníckej služby (HPA) Nick Phin.

„Pokiaľ s nákazou príde pár ľudí, šance na rozšírenie sú nízke, ale pokiaľ ich bude dosť, môže sa nákaza šíriť veľmi rýchlo,“ povedal Phin. Podľa neho britské úrady vychádzajú vo svojich prípravách z predpokladu, že sa môže nakaziť 15 až 50 percent ľudí.

Predseda združenia britských lekárov a vedúci výskumu chrípky Steve Field zdôraznil, že kľúčové budú najbližšie dni. „Budeme vedieť oveľa viac v utorok a koncom týždňa. Predovšetkým musíme zabrániť tomu, aby ľudia, ktorí boli v ohrozených oblastiach v Mexiku a majú chrípkové príznaky, chodili do ordinácie k svojim lekárom a šírili nákazu medzi zraniteľnými ľuďmi. To je v tejto fáze kľúčové,“ zdôraznil Field.

Poplach okolo nového typu prasacej chrípky dominuje titulným stránkam britských denníkov, ktoré sa predháňajú v pochmúrnych prognózach. Bulvárny Daily Express citoval napríklad profesora Nigela Dimmocka z univerzity vo Warwicku, podľa ktorého by mohla pandémia prasacej chrípky vo svete usmrtiť až 120 miliónov ľudí.

Prasacia chrípka je už v Európskej únii

Horšie je na tom Španielska, kde vláda oznámila, že muž, ktorý sa nedávno vrátil z Mexika, je nakazený prasacou chrípkou. Ide tak o prvý prípad tohto vírusu v Európe. Muž patrí do skupiny desiatich ľudí, ktorých v Španielsku testovali po tom, ako sa u nich prejavili príznaky ochorenia.

Európska komisia v pondelok vyzvala na okamžité stretnutie ministrov zdravotníctva členských krajín Európskej únie (EÚ), aby spoločne prediskutovali možnú hrozbu vypuknutia prasacej chrípky v 27-člennom bloku štátov, informoval hovorca EK. Európska komisárka pre otázky zdravotníctva Androulla Vassiliouová požiada české predsedníctvo EÚ o zorganizovanie stretnutia, dodal hovorca. Komisárka požaduje, aby sa rokovania uskutočnili „čo najskôr“. Vassiliouová by mala v pondelok pricestovať do Luxemburgu, kde bude rokovať s ministrami zahraničných vecí krajín EÚ, ktorí sa tam stretli, aby otázku vypuknutia prasacej chrípky prediskutovali.

Diskutujte: Bojíte sa prasacej chrípky?

Predstavitelia Európskej komisie odporučili občanom, aby sa vyhli cestám do oblastí postihnutých novým typom prasacej chrípky, ak ich cesta na tieto miesta nie je absolútne nevyhnutná. „Osobne by som sa snažila vyhnúť sa cestám od oblastí, ktoré sú v centre nákazy, s cieľom minimalizovať osobné riziko infekcie a zároveň znížiť nebezpečenstvo prenosu ochorenia na ďalších ľudí,“ povedala eurokomisárka zodpovedná za rezort zdravotníctva Androulla Vassiliou.

Vlády na celom svete zintenzívnili boj proti prasacej chrípke po tom, ako sa počet úmrtí v Mexiku pravdepodobne spôsobených touto nákazou zvýšil na 103 a v Spojených štátoch amerických vyhlásili stav núdze.

Situácia je vážna, WHO zvoláva mimoriadnu schôdzku expertov

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) pre vzrastajúci počet potvrdených prípadov prasacej chrípky v Mexiku, v Spojených štátoch, v Kanade a ďalších krajinách zvolala naliehavú schôdzku svojich medzinárodných expertov. Už v priebehu dňa by sa mali rozhodnúť, či WHO zvýši aktuálny stupeň varovania pred pandémiou choroby.

V súčasnej dobe je varovanie pred pandémiou na treťom zo šesťstupňovej stupnice. Schôdzka expertov sa konala už v sobotu a odborníci sa mali znovu zísť v utorok, aby WHO poradili, či vzhľadom na šírenie choroby nevyhlásiť vyšší stupeň nebezpečenstva svetovej pandémie.

Spojené štáty musia v budúcnosti počítať s výskytom oveľa vážnejších prípadov prasacej chrípky, ako tomu bolo doteraz, dokonca nemožno vylúčiť ani prípady úmrtia. Televízii ABC to povedal výkonný riaditeľ amerického Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb Richard Besser. Zdôraznil, že ho údaje o šírení choroby veľmi znepokojujú.

„Vzhľadom na situáciu v Mexiku si myslím, že sa ľudia musia pripraviť na situáciu, že sa v Spojených štátoch objavia vážnejšie prípady, možno i mŕtvi. Je potrebné, aby sa na to ľudia pripravili. Sme veľmi znepokojení, a preto podnikáme veľmi energické opatrenia,“ dodal Besser.

Cestujúci z Mexika vystúpil v španielskej...
Pasažier, ktorý sa vrátil z Mexika, v...
+4Pasažier z lietadla smerujúceho z Mexika sa na...
debata chyba