Vytvoriť vakcínu potrvá polroka

Britskí vedci upozornili, že vytvoriť účinnú vakcínu v prípade vypuknutia chrípkovej pandémie potrvá asi šesť mesiacov. V prípade prasacej chrípky by teda očkovacie látky vytvorené špeciálne na tento druh chrípky boli dostupné niekedy na jeseň.

28.04.2009 10:05
debata

Zároveň však odborníci predstavili prvý tzv. pre-pandemický program, ktorý by mohol ľudí chrániť už niekoľko rokov pred samotným vypuknutím pandémie.

Iain Stephenson, odborník na infekčné ochorenia z Univerzity v Leicestri varuje, že kým sa podarí vyrobiť účinné vakcíny, môže sa prvá vlna pandémie už dávno skončiť. Chrípkový vírus je nebezpečný najmä tým, že sa stále mení a proti vakcínam si vytvára odolnosť.

Stephenson preto v štúdii zverejnenej v magazíne Proceedings of the National Academy of Sciences predstavil plán na pre-pandemickú vakcínu, ktorá by mala zmierniť najhoršie dôsledky chrípkovej pandémie. Myšlienkou za pre-pandemickú vakcínu je zaočkovať ľudí niekoľko rokov dopredu a v ich tele tak vytvoriť tzv. pamäťové bunky. Tie potom oveľa lepšie reagujú na zaočkovanie v prípade vypuknutia pandémie. Zvyčajne na vyvolanie dostatočnej imunitnej reakcie stačí jediná dávka vakcíny.

Napriek tomu, že stránky novín teraz zapĺňa prasacia chrípka H1N1, najväčšou hrozbou ostáva vtáčia chrípka H5N1. A to najmä preto, že na kmeň H5 je zložitejšie vyrobiť vakcínu. „Problémom, je že vyvinúť vakcínu trvá asi pol roka. Ľudia zvyčajne potrebujú dve dávky vakcíny, čo ďalej predlžuje čas, kým sa ich vyrobí dostatok,“ hovorí Stephenson.

„Aby sa predišlo meškaniu, je treba zásobiť sa vakcínami, alebo ľudí zaočkovať vopred pre-pandemickou vakcínou. Bohužiaľ, vopred nevieme, ktorý druh vtáčej chrípky vyvolá pandémiu a preto pre-pandemická vakcína by mala byť účinná proti čo najviac druhom H5N1,“ tvrdí imunológ. Jeho slová potvrdzuje experiment. Ľudia, ktorí boli zaočkovaní pre-pandemickou vakcínou, po vystavení vírusu H5 reagovalo ich telo do siedmich dní. Naopak, tým, čo zaočkovaní neboli, trval nástup imunitnej reakcie 6 týždňov a potrebovali dvojitú dávku vakcíny na vybudenie imunitnej reakcie.

Podľa Stephensona je to prvý dôkaz účinnosti pre-pandemických vakcín.

debata chyba