Na zastavenie prasacej chrípky je už teraz neskoro, tvrdí odborník z WHO

Na to, aby sa podarilo zastaviť šírenie prasacej chrípky, je už podľa zástupcu generálneho riaditeľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Keijiho Fukudu neskoro. Jednotlivé krajiny by sa podľa neho mali sústrediť na zmiernenie dopadov smrtiaceho vírusu A/H1N1, ktorý si v Mexiku vyžiadal možno už viac ako 150 ľudských životov.

28.04.2009 12:35 , aktualizované: 16:55
Prasacia chrípka Foto:
Výzva pre pasažierov z Mexika, USA a Kanady, aby kontaktovali karanténne pracovisko na letisku v Japonsku.
debata
Chrípka

WHO v pondelok zvýšila stupeň varovania pred pandémiou prasacej chrípky z tretieho na štvrtý stupeň. To znamená, že sa vírus vo zvýšenej miere prenáša z človeka na človeka. Rastie aj hrozba globálnej epidémie, ale neznamená to, že by bola nevyhnutná. Podľa Fukudu sa vírus rozšíril už natoľko, že krajiny by sa v prvom rade mali sústrediť na to, aby ochránili svoje obyvateľstvo.

Odborníci z WHO neodporučili, aby krajiny uzatvárali hranice alebo obmedzovali cestovanie. Fukuda tvrdí, že by to malo iba malý účinok na zamedzenie šírenia vírusu. Niektoré krajiny v pondelok aj tak svojim občanom odporučili, aby do oblastí, kde sa prasacia chrípka vyskytla, necestovali.

Vírus prasacej chrípky A/H1N1 je označovaný za kombináciu vírusu vtáčej chrípky, prasacej a ľudskej. Choroba sa prejavuje rovnako ako bežná chrípka. Častou komplikáciou je zápal pľúc. Infekcia sa prenáša vzduchom.

Chrípka je aj v Izraeli

V Izraeli a na Novom Zélande potvrdili prvé prípady nákazy novým tempom prasacej chrípky u ľudí. Doposiaľ bolo ochorenie zaznamenané iba v Severnej Amerike a v Európe, kde druhý prípad potvrdilo Španielsko.

V Izraeli je nakazený 60-ročný muž, ktorý po návrate z Mexika strávil dva dni v karanténe v nemocnici v meste Netanja. Na Novom Zélande boli potvrdení najmenej traja nakazení, ktorí pochádzajú zo skupiny jedenástich študentov a učiteľov, u ktorých po ich návrate z Mexika spozorovali príznaky ochorenia.

Minister zdravotníctva Tony Ryall informoval, že testy, ktoré spravili v laboratóriu Svetovej zdravotníckej organizácie v Austrálii v troch prípadoch dokázaliprítomnosť vírusu nového typu prasacej chrípky. Úrady pritom majú dostatok dôkazov, aby mohli považovať celú skupinu za infikovanú. Všetci postihnutí sú od víkendu v dobrovoľnej karanténe, berú prípravok Tamiflu a zotavujú sa.

Sledujte postup H1N1 prasacej chrípky na väčšej mape

  Doterajšie fakty o priebehu prasacej chrípky

Doteraz zaznamenali 152 prípadov (všetky v Mexiku). Z nich 20 je oficiálne potvrdených.

- V Mexiku zaznamenali 1995 podozrivých prípadov, prasaciu chrípku však ani u jedného z nich zatiaľ nepotvrdili.
- Päťdesiat potvrdených prípadov zaznamenali v Spojených štátoch vrátane 28 v jednej newyorskej škole.
- Šesť ľudí trpiacich prasacou chrípkou potvrdila Kanada, dvoch Škótsko, 11 Nový Zéland, dvoch Španielsko, jedného Francúzsko a jedného Izrael.
- Ostatné krajiny sveta zatiaľ o žiadnych medicínsky potvrdených prípadoch ľudí nakazených prasacou chrípkou neinformovali.

- Americké úrady zavreli školy v New Yorku, Texase, Kalifornii, Južnej Karolíne a v Ohiu.
- V Mexiku zavreli všetky školy predbežne až do 6. mája. V mexickej metropole rozdali obyvateľom chirurgické masky a úrady zrušili viacero verejných podujatí.
- Svetová banka požičala Mexiku viac ako 200 miliónov dolárov (154 miliónov eur).
- Na viacerých letiskách, najmä v Ázii, kontrolujú pasažierov s pomocou termografov a osoby so zvýšenou teplotou sa musia podrobiť vyšetreniu.
- Viaceré krajiny zakázali dovoz bravčového mäsa.

debata chyba