Ak vypukne pandémia, USA počítajú s dvoma miliónmi obetí

Dva milióny mŕtvych. Preplnené nemocnice. Zatvorené školy. Zábery prázdnych sedadiel na športových štadiónoch a v kostoloch. Hospodársky prepad. To sú podľa agentúry AP predpovede, ktoré americkí odborníci vypracovali za posledné štyri roky ako najhorší možný scenár pre Spojené štáty v prípade nejakej celosvetovej pandémie.

28.04.2009 14:31
Prasacia chrípka Foto: ,
Zdravotníci vyšetrujú juhokórejské dieťa, ktoré sa vrátilo zo Spojených štátov.
debata

Vláda sa domnieva, že v prípade pandémie, akou bola španielska chrípka v roku 1918, by ochorelo 30 percent Američanov, teda asi 90 miliónov. Z nich by takmer desať miliónov muselo byť hospitalizovaných, pričom 1,5 milióna osôb by potrebovalo mimoriadnu lekársku starostlivosť. Okolo 750-tisíc ľudí by potrebovalo na dýchanie prístroje. Zomreli by asi dve percentá nakazených, teda okolo dvoch miliónov osôb.

Následky pocítia všetci obyvatelia, i tí, ktorí neochorejú. Napríklad by boli zatvorené školy v snahe zastaviť šíreniu choroby. Pracujúci by z rovnakých dôvodov nemali chodiť do zamestnania hromadnou dopravou, ale na bicykli či peši. Príbuzným chorých by sa nariadilo zostať doma v karanténe. Doba by pravdepodobne zostalo mnoho ďalších ľudí, ktorí by sa chceli starať o chorých známych a príbuzných, alebo ktorí by sa báli, že sa vonku nakazia.

Nemocnice by boli rýchlo preplnené a úrady by museli zriadiť v rôznych objektoch alternatívne kliniky. Boli by narušené ďalšie služby. Ako v roku 1918 by úrady vyzvali kostoly, aby zrušili bohoslužby. Hotely, reštaurácie a dopravcovia by nemali veľa klientov. Namiesto schôdzok by sa usporadúvali videokonferencie. Odborníci v roku 2007 usúdili, že pri vážnej pandémii by sa ekonomika prepadla asi o 5,5 percenta. To sú príklady z katastrofického scenára, ktorý experti vypracovali v čase obáv, ktoré vyvolala vtáčia chrípka v minulých rokoch.

Vláda však uisťuje, že v prípade súčasnej prasacej chrípky je pripravená zabrániť najhorším dopadom. Niektoré americké štáty sú pripravené lepšie ako druhé, ale krajina má zásoby antivírových liekov, urýchlila sa výroba vakcín a vypracovali základné zdravotné smernice.
Ministerka pre vnútornú bezpečnosť Janet Napolitanová v pondelok povedala, že Spojené štáty sa pripravujú, akoby sa prasacia chrípka mala stať pandemickou. Taká situácia však nenastala a pravdepodobne k nej ani nedôjde.

Americkí zdravotní experti však starostlivo sledujú rôzne vážne prepuknutia prasacej chrípky vo svete. Vírusová nákaza sa pritom podľa všetkého šíri z Mexika, susedného štátu USA, kde sú potvrdené desiatky nakazených osôb. V prípade, že by prepukla pandémia, mohla by postihnúť celý svet ohromnou rýchlosťou, varujú zdravotnícki experti.

debata chyba