Tamilskí tigri prišli o hlavy

Srílanské vládne jednotky zlikvidovali vedenie tamilských povstalcov vrátane lídra Velupillaia Prabhakarana (54). Podľa štátnej televízie ITN "zabitím aj jeho dvoch vysokých veliteľov Potta Ammana a Soosaia Rameša podarilo sa zlikvidovať celé vedenie teroristov". Trojicu zastrelili bezpečnostné sily, keď sa v pondelok pokúsili utiecť z vojenského kordónu v severovýchodnom okrese Mullaittivu.

19.05.2009 13:49
Srí lanka, tamilskí tigri Foto:
Lídra tamislkých tigrov Velupillaia Prabhakarana (na snímke) spolu s dvoma veliteľmi zastrelili bezpečnostné sily, keď sa v pondelok pokúsili utiecť z vojenského kordónu.
debata

„Zabili ich, keď sa v pondelok nad ránom pokúšali utiecť z miesta bojov v sanitke,“ cituje AFP vojenský zdroj v Kolombe. O samotnom Prabhakaranovi sa veľa nevie. Aj na internetovej stránke Interpolu je iba skromná zmienka. Jeho vizitka však na prvý pohľad vzbudzuje hrôzu: „Veľmi nebezpečný, schopný efektívne sa maskovať, ovláda sofistikované zbrane a trhaviny; češe sa dozadu, má pevnú postavu, je vždy upravený; líder organizovaného zločinu na Srí Lanke, aktívny člen medzinárodného teroristického hnutia; zatykač vydali v Kolombe a v indickom Madráse.“ Indovia totiž zistili, že Prabhakaran patril medzi organizátorov atentátu na indického premiéra Rádžíva Gándhího, syna charizmatickej Indíry Gándhíovej.

Prabhakaran nebol zhovorčivý typ, nevynímajúc kontakty s médiami. Výnimku urobil iba v roku 2002, keď usporiadal veľkú tlačovú konferenciu. Pochádzal z malej dedinky na severe Srí Lanky ako štvrté dieťa rozvetvenej rodiny. Od útleho detstva bol posadnutý myšlienkou vybudovania tamilského štátu. Už ako osemnásťročný (1972) založil skupinu Noví tamilskí tigri, aby ju o štyri roky neskôr premenoval na Tigri oslobodenia tamilského Ílamu (LITTE). Ako dvadsaťročný v roku 1975 zavraždil starostu mesta Jaffna, starobylej metropoly ostrova, a od roku 1983 velil „tigrom“, ktorí začali otvorenú vojnu proti vláde v Kolombe.

Tisíce Tamilčanov po celom svete podporovali LITTE, zakladali oficiálne organizácie, organizovali finančné zbierky. Prabhakaran ich pomoc „efektívne“ využíval. Dokonca mu pomohli vytvoriť medzinárodnú sieť obchodujúcu s narkotikami a zbraňami. Spolu s organizovaním emigrantov na Západ tvorili bohatý zdroj príjmov povstalcov. Dlhé roky sa svetová verejnosť pokúšala dostať predstaviteľov LITTE a vlády v Kolombe za jeden stôl. Neúspešne. Daňou za neústupčivosť bolo asi 80-tisíc srílanských civilných obetí. Bolo to aj preto, lebo „tigri“ uprednostňovali sebaobetovanie pred bojom so zbraňou v ruke. Po celom ostrove tak explodovali stovky „chodiacich“ bômb, ktoré zabíjali väčšinou nevinných náhodných okoloidúcich.

Prabhakaran sa v roku 1984 oženil a má dvoch synov a dcéru. Podľa najnovších informácií najstarší zo súrodencov Charles Anthony zahynul rovnako ako jeho otec pri včerajšom útoku vládnych jednotiek.

debata chyba