Anna Franková by mala osemdesiat rokov

Bolo to dievčatko, ktorej krutý osud sa stal jedným zo symbolov utrpenia Židov počas druhej svetovej vojny. Sen o tom, že sa stane slávnou spisovateľkou, sa stal skutočnosťou až po jej smrti. Anna Franková by dnes oslavovala osemdesiate narodeniny. Denník, ktorý si písala o dlhých mesiacoch života strávených v úkryte pred nacistami, vyšiel po prvý raz v roku 1947 a knižku preloženú do viac ako 60 jazykov si dosiaľ prečítali milióny ľudí na svete.

12.06.2009 13:34
Anna Franková Foto:
Anna Franková
debata

Franková zahynula v roku 1945 na týfus a podvýživu v koncentračnom tábore Bergen-Belsen. Bolo to iba niekoľko týždňov pred tým, ako továreň na smrť oslobodili spojeneckí vojaci. Hoci by sa mohlo zdať, že sa o nej nenájde už nič nové po toľkých rokoch, čo sa pominula, nie je to pravda. Múzeum Anny Frankovej v Amsterdame ešte stále nezaplnilo vyčerpávajúco svoje archívy o príbehu mladučkej nemeckej Židovky. Nachádza sa v dome, kde sa Frankovci skrývali.

Múzeum vlani získalo fotografiu chlapca, ktorého Franková v denníku označila za svoju veľkú lásku. Čiernobielu snímku daroval múzeu Ernst Michaelis. Mladá Anna, ktorá mala v tom čase iba jedenásť rokov, sa zaľúbila do o dva roky staršieho Petra Schiffa. Iskra lásky v nej vzplanula v lete 1940. „Peter bol pekný a štíhly, s pokojným a inteligentným výrazom tváre. Mal tmavé vlasy a úzky nos. Najradšej som na ňom mala jeho smiech, ktorý mu dával podobu uličníka,“ opísala chlapca.

Franková videla Schiffa naposledy v júli 1942. Smrť našiel v koncentračnom tábore v Osvienčime. Poznámka o ňom pochádza z denníka s dátumom 7. január 1944. „Ach, aká som hlúpa. zabudla som porozprávať príbeh o jednej skutočnej láske. Vidím nás znovu, ako sa vedieme za ruky na ulici,“ napísala Franková, keď si začiatkom roku 1944 zaspomínala na obdivovaného chlapca.

Záber z britského filmu Denník Anny Frankovej,... Foto: STV
Anna Franková Záber z britského filmu Denník Anny Frankovej, ktorý v roku 2008 nakrútil režisér Jones Jon.

Michaelis bol Schiffov spolužiak a fotografiu dostal od kamaráta zo školských lavíc iba deň pred emigráciou do Británie, čím sa vyhol osudu miliónov vyvraždených Židov počas druhej svetovej vojny.

O ďalšie prekvapenie spájajúce sa s menom Anny Frankovej sa v poslednom čase postaral jeden holandský učiteľ. Keď vlani prehľadával knihy v antikvariáte svojho otca, našiel pohľadnicu. Pochádza z roku 1937, je na nej podpis židovského dievčatka. „Pohľadnicu som objavil v škatuli, ktorá asi bola z blšieho trhu v Amsterdame,“ povedal učiteľ Paul van den Heuvel. Ide o novoročný pozdrav, ktorý Franková poslala kamarátke Sanne Ledemanovej. Na novoročenke je nápis „Veľa šťastia v Novom roku!“.

Z ľudí so šľachetným srdcom, ktorí pomáhali Frankovcom skrývať sa, žije už len jedna osoba. Miep Giesová v tomto roku oslávila obdivuhodné sté narodeniny. „Nazdávam sa, že si nezaslúžim veľkú pozornosť. Je to nespravodlivé, veď mnohí ďalší robili podobné skutky a pritom riskovali oveľa viac,“ skromne poznamenala vo februári Giesová, keď médiá chceli na ňu upriamiť pozornosť.

Bola to pritom táto žena, ktorá sa postarala o to, aby zápisky Anny Frankovej prežili vojnu a nestratili sa. Uschovávala ich u seba a po oslobodení denník odovzdala otcovi dievčatka. Otto Frank, ktorý sa vrátil živý z Osvienčimu, dcérkine poznámky vydal v Holandsku a po preklade do angličtiny sa v USA knižka stala bestsellerom.

Základné údaje o Anne Frankovej

  • Narodila sa 12. júna 1929 vo Frankfurte nad Mohanom.
    • Otec Otto, ktorý v prvej svetovej vojne bojoval ako nemecký dôstojník, pracoval v rodinnej banke.
    • Matka Edit bola žena v domácnosti, ktorá sa starala o výchovu detí.
    • Frankovci sa v roku 1933 presťahovali do Holandsku v strachu z Hitlerovho nástupu k moci.
    • Pred prenasledovaním Židov neunikli ani v Amsterdame, pretože v máji 1940 Nemci vtrhli do neutrálneho Holandska.
    • Od leta 1942 sa Frankovci začali skrývať v jednom byte, kde žili v bezpečí 761 dní.
    • V auguste 1944 došlo k prezradeniu úkrytu a členov rodiny odvliekli do koncentrákov.
    • Anna Franková zahynula v Bergen-Belsene spolu so svojou sestrou Margot.
    • Rodičia trpeli v Osvienčime; Edit Franková zomrela, jej manžel Otto prežil (po vojne sa oženil, zomrel v roku 1980).
debata chyba