V Kanade pribúda Čechov. Prahe hrozia víza

Česi budú možno už od budúceho týždňa cestovať do Kanady s vízami. Ottawa ich zavedením hrozí pre zvýšený počet žiadostí o azyl. Len za prvé štyri mesiace tohto roku priletelo do Kanady 1 077 Rómov z Česka.

02.07.2009 10:22
rómovia Foto:
Kanada hrozí Čechom zavedením víz. Je to reakcia na nárast počtu žiadateľov o azyl.
debata

"Môžem potvrdiť, že kanadská strana nás upozornila na zvažované opatrenia vrátanie zavedenia víz v reakcii na nárast počtu žiadateľov o azyl,“ uviedol na tlačovej konferencii český minister zahraničných vecí Jan Kohout. Podľa informácií Pravdy zo slovenského ministerstva zahraničných vecí, Ottawa voči Bratislave nič podobné nechystá a ide výhradne o česko-kanadský problém.

Od januára do marca 2009 uspelo so žiadosťou o azyl 34 Čechov. "Oficiálne rozhodnutie sme nedostali,“ povedal Kohout. Ten spoločne s ministrom vnútra Martinom Pecinom rokoval s kanadským ministrom pre prisťahovalectvo Jasonom Kenneyom. "Viem len, že sa niečo nedobré deje,“ podčiarkol pre Lidové noviny české obavy zo zavedenie víz minister pre európske záležitosti Štefan Füle.

Českí Rómovia smerujú do Kanady, kde sa snažia získať azyl s odôvodnením, že doma ich diskriminujú a napádajú. Podľa Prahy zneužívajú veľmi štedrý sociálny systém. Na žiadostiach o azyl zarábajú aj ďalší sprostredkovatelia, ktorí sa snažia o ich vybavenie.

"Ak nám Kanada zavedie víza, verejnosť by nemala byť nahnevaná na Rómov,“ tvrdí však predseda združenia Dženo Ivan Veselý. "Táto situácia nevznikla zo dňa na deň a je priamym dôsledkom nečinnosti bývalej Topolánkovej vlády v ochrane práv Rómov,“ citovala agentúra ČTK Veselého, ktorý je aj podpredsedom vládnej rady pre záležitosti rómskej komunity. Za posledné mesiace sa v Česku odohralo viacero útokov na Rómov a aktivizuje sa aj krajne pravicová scéna.

Vlna rómskych prisťahovalcov už v októbri 1997 znamenala kanadské víza pre Česko. Ottawa ich zrušila až o desať rokov.

Kohout tvrdí, že teraz je Praha pripravená lepšie. Česko by dokonca mohlo pristúpiť k zavedeniu víz zo svojej strany. Podľa ČTK by sa to však týkalo len diplomatov a držiteľov služobných pasov. Nepostihlo by to kanadských turistov. Tí by podľa smerníc Európskej únie a zapojenia Česka do schengenského priestoru zostali v režime bezvízového styku.

debata chyba