Obamova cesta do Moskvy môže znamenať prielom, píše Reuters

Na oboch stranách rastú nádeje, že návšteva amerického prezidenta Baracka Obamu v Moskve budúci týždeň môže znamenať prielom v rusko-amerických rokovaniach o obmedzení jadrových zbraní, ale tiež v ruskej pomoci Američanom v Afganistane, píše agentúra Reuters.

02.07.2009 10:59
Obama v Londýne, Medvedev Foto: ,
Ruský prezident Dmitrij Medvedev (vľavo) so šéfom Bielho domu Barackom Obamom počas stretnutia v Londýne deň pred summitom G20.
debata

Oficiálne ani jedna strana neurobila žiadne vyhlásenie, ale diplomati veria, že Obama sa dohodne s prezidentom Dmitrijom Medvedevom na obrysoch dohody o znížení zásob jadrových hlavíc pod hranicu 1700 kusov na každej strane. „Sme presvedčení, že sa podarí dosiahnuť dohody, ktorá obe strany zaviaže znížiť počet jadrových hlavíc na úroveň nižšiu ako 1700,“ vyhlásil anonymný zdroj blízky rokovaniam.

Platnosť terajšej zmluvy START-1 vyprší 5.decembra. Námestník ruského ministra zahraničia Sergej Rjabkov v utorok vyhlásil, že doterajší pokrok v odzbrojovacom rokovaní „ide ďalej, ako sme očakávali, keď sme začali“. Vlani v decembri Rjabkov uviedol, že od odzbrojovacích rokovaní očakáva „spoľahlivý dokument s celou radou opatrení ohľadom testovania a výmeny informácií a reálne zníženie strategických útočných zbraní“.

Odhady terajšieho stavu jadrových arzenálov sa líšia, ale podľa amerických zdrojov na začiatku tohto roku mali Spojené štáty okolo 2200 operačne rozmiestnených strategických jadrových hlavíc, kým Rusko disponovalo 2790 hlavicami. Washington je ale tiež optimistický v tom smere, že s Moskvou okrem odzbrojovacej dohody nájde spoločnú reč aj pri pomoci ohľadom dodávok svojim jednotkám v Afganistane, ktorá by išla cez ruské územie. Pre USA je to naliehavá priorita, že zásielky cez Pakistan už nie sú tak bezpečné, ako bývali.

Diplomati uviedli, že tieto dve dohody budú hlavným bodom Obamovej cesty do Ruska od 6. do 8. júla a poslúžia ako dôkaz, že obe strany chcú naozaj napraviť svoje vzťahy. Vzťahy medzi Ruskom a Spojenými štátmi dosiahli najnižšieho bodu od konca studenej vojny vlani v lete po tom, keď Rusko a Gruzínsko boli vo vojnovom stave.

Analytici ale varujú, že akákoľvek perspektíva dohôd môže byť ešte zablokovaná mnohými rozpormi, ktoré v rusko-amerických vzťahoch pretrvávajú. Postoje oboch strán sa veľmi líšia, hlavne pokiaľ ide o americké plány rozmiestniť prvky svojho protiraketového štítu v Poľsku a Českej republike. Rusko tvrdí, že ohrozujú jeho bezpečnosť.

Michael McFaul, Obamov poradca pre Rusko, vyhlásil, že prezident ide do Moskvy aj preto, aby jasne povedal, že USA protiraketový štít zamýšľajú ako obranu pred „reálnymi hrozbami“ z takých krajín, ako je napríklad Irán, a nechcú ho zamerať na Rusko. Obama vraj bude usilovať o to, aby Rusko na tomto programe spolupracovalo.

debata chyba