Amnesty International obviňuje Izrael z vojnových zločinov v Gaze

Organizácia Amnesty International (AI) vo štvrtok obvinila Izrael, že sa počas ofenzívy v pásme Gazy na prelome roku dopustil vojnových zločinov. Izraelské jednotky zabili stovky palestínskych civilistov a zničili tisíce domov, píše medzinárodná organizácia na ochranu ľudských práv v novej správe, ktorú zverejnila na svojich internetových stránkach.

02.07.2009 11:51
Izraelskí vojaci Foto: ,
Izraelskí vojaci odchádzajú po vyhlásení prímeria z pásma Gazy.
debata

AI vyzvala Izrael, aby sa verejne zaviazal, že nebude používať nepresné delostrelectvo a vysoko horľavý zakázaný biely fosfor v husto osídlených oblastiach. Organizácia zároveň apelovala na vodcov militantného hnutia Hamas, aby prestali ostreľovať izraelských civilistov raketami, ktorých použitie považuje tiež za zločin.

AI, ktorá prvýkrát obvinila Izrael z vojnových zločinov tesne po skončení bojov 18.januára, vo svojej podrobnej správe, ktorá má 117 strán, píše, že stále zostávajú nezodpovedané otázky ohľadne toho, prečo veľmi presné izraelské zbrane „zabili toľko detí a ďalších civilistov“. Spôsob izraelských útokov a vysoký počet civilných obetí údajne v niektorých prípadoch poukazuje na „bezohľadný postup a pohŕdanie životmi civilistov… a na opakované chyby pri rozlišovaní medzi vojenskými cieľmi a civilnými objektmi,“ cituje zo správy agentúra AP.

AI viní izraelskú armádu tiež z toho, že používala Palestíncov ako ľudské štíty a často bránila civilnému obyvateľstvu v prístupe k lekárskej starostlivosti a humanitárnej pomoci. Izraelská armáda správu AI odmietla, pretože údajne nerozpoznala „neznesiteľnú skutočnosť deviatich rokov neustáleho odpaľovania rakiet na občanov Izraela“.

Počas trojtýždňovej izraelskej ofenzívy v pásme Gazy zomrelo podľa organizácií na ochranu ľudských práv vyše 1400 Palestínčanov, vrátane viac ako 900 civilistov. Pri konflikte zomrelo aj 13 Izraelcov, vrátane 3 civilistov. Chovanie oboch strán počas konfliktu vyšetruje aj OSN. Izrael odmieta spolupracovať s OSN, a to kvôli presvedčeniu, že vyšetrovanie nie je nestranné.

debata chyba