Som agentom Západu, priznal reportér magazínu Newsweek

Reportér prestížneho časopisu Newsweek, ktorého nedávno zatkli úrady v Teheráne, sa údajne priznal, že sa riadil pokynmi západných vlád. S odvolaním sa na miestnu pološtátnu tlačovú agentúru Fars o tom informovala americká televízna stanica CNN.

02.07.2009 12:16
debata

Maziar Bahari je dlhoročným reportérom Newsweeku a podľa vedenia magazínu konal na vlastnú päsť a bez akýchkoľvek „konšpiračných úmyslov“. Štyridsaťdvaročný novinár sa mal k svojim „protištátnym zločinom“ priznať na utorkovej tlačovej konferencii. Pretože zahraničným reportérom režim Mahmúda Ahmadínedžáda bráni v ich práci, túto informáciu nie je možné overiť z dôveryhodného zdroja.

Fars uviedla, že kanadsko-iránsky reportér, ktorý pracoval aj pre britskú televíznu stanicu BBC a anglický Channel 4, sa priznal, že do Newsweeku zasielal „falošné správy“. „Písal pre nás dlhé roky bez akýchkoľvek skrytých úmyslov,“ povedal pre CNN šéf parížskej pobočky Newsweeku Chris Dickley. Správy agentúry Fars označil za „absurdné“. Baharimu podľa Dickeyho od jeho zatknutia 21. júna nepovolili kontakt s rodinou ani s jeho právnikom.

„Západné médiá sú súčasťou kapitalistickej mašinérie a liberálnych demokratických vlád Západu,“ znela údajná Bahariova spoveď. „Keď západný reportér príde do Iránu… bude sa správať v súlade so západným komplexom. Pre takúto osobu sú záujmy ‚Západniarov‘, ktorí využijú každú príležitosť, aby sa postavili proti Iránu, najdôležitejšie,“ cituje Fars kanadského novinára.

Organizácia Amnesty International označila správy o Bahariovej spovedi za súčasť iránskej propagandy.

debata chyba