Airbusu sa vypol autopilot, zničil ho až náraz na morskú hladinu

Airbusu spoločnosti Air France, ktorý sa pred mesiacom zrútil do Atlantiku, zlyhalo automatické riadenie, a to kvôli nezrovnalostiam s meranou rýchlosťou. Oznámili to francúzske úrady, podľa ktorých sa stroj nezničil počas letu, ale až po náraze na morskú hladinu.

02.07.2009 15:59
Lietadlo, Airbus 330-200 Foto:
Airbus spoločnosti Air France.
debata

Podľa úradov pre vyšetrovanie leteckých nehôd BEA vyslalo lietadlo kvôli problémom s údajmi o rýchlosti v priebehu piatich minút 24 núdzových signálov. Následne sa odpojil autopilot a nasledoval prechod na normálne manuálne riadenie. Stredisko riadenia leteckej prevádzky v senegalskom Dakare potom nedostalo ďalšie informácie o pohybe stroja.

Jeho pád sa podľa BEA zrýchľoval, na hladinu dopadol zadnou časťou a až po náraze na hladinu sa roztrieštil. Pátracie hliadky vylovili počas niekoľkých týždňov až 640 kusov trosiek.

Z poskytnutých informácií vyplýva, že posádka bola náhlou zmenou situácie asi prekvapená a nestačila zareagovať. To zrejme nemohli ani cestujúci – podľa BEA nebola žiadna z nájdených záchranných viest nafúknutá, aby mohla byť použitá v mori.

debata chyba