Podozriví bielili bankomaty aj na Slovensku. Vybrali 4,5 milióna korún

Skutočnosť, či slovenskí Rómovia vlastniaci bankomatové karty britskej banky Barclays výberom miliónov eur z bankomatov v Európe spáchali trestný čin, stále nie je jasná. Isté je len, že piati Slováci pred niekoľkými dňami v štyroch mestách na východe Slovenska celé hodiny chodili od bankomatu k bankomatu a vyberali peniaze. Ich karta od Barclays totiž nemala nastavené denné limity, a tak karty donekonečna vydávali žiadané sumy.

17.09.2009 15:04
debata

Spolu takto v priebehu niekoľkých hodín „vytiahli“ z bankomatov viacerých bánk na Slovensku 150-tisíc eur (4,5 milióna korún). Suma, ktorú cez karty dotyční vytiahli z bankomatov, by bola zrejme vyššia, ale vyberajúci narazil na limity bankomatov. Tie sú schopné totiž vydať len 40 alebo 50¤bankoviek v rámci jednej transakcie.

Z peňazí sa navyše „vyberači“ dlho netešili, po niekoľkých hodinách ich zadržala polícia. Peniaze sú zatiaľ v policajnom sejfe, podozriví skončili na slobode. "Celú sumu 150-tisíc eur, ktorá bola vybraná na Slovensku, sme zadržali, žiadnu ďalšiu podozrivú operáciu banky na Slovensku neoznámili. Výbery sa udiali napríklad v Prešove, Poprade či Spišskej Novej Vsi, " spresnil Erik Tomáš, hovorca ministerstva vnútra.

Rovnaké výbery sa súčasne udiali aj v niekoľkých mestách vo Francúzsku, pričom aj tam peniaze vyberali Slováci. Celkovo tak Barclays prišla až o pol milióna eur – 15¤miliónov korún. Nezvyčajný spôsob možného okradnutia britskej banky Barclays riešia polície troch štátov.

Výbery sú podozrivé najmä preto, že muži vyberali sumy aj na cudzie karty. Rádovo bolo použitých v bankomatoch na Slovensku vyše 160¤kariet od Barclays. Vyberali sa sumy od „drobných“ 10 eur po päťtisíc eur (vyše 150-tisíc korún). Najčastejšie výbery boli po dvetisíc eur (60-tisíc korún). „Išlo o viacero bankomatov, pričom v jednotlivých bankomatoch išlo o opakované výbery s tou istou kartou. Spolu bolo uskutočnených niekoľko stoviek výberov,“ uviedla v stanovisku najväčšia slovenská banka Slovenská sporiteľňa.

Výbery sa uskutočnili z bankomatov Slovenskej sporiteľne, Tatra banky či VÚB banky. Reálne peniaze týchto bánk nie sú dotknuté, pretože všetky výbery odobrila zahraničná autorita – samotná britská Barclays alebo výrobca kariet Visa. Reálne teda tieto peniaze britská banka slovenským bankárom už zaplatila.

Polícia zadržané osoby zatiaľ eviduje ako svedkov. „Ďalšie kroky vyplynú zo stanoviska banky, ktorá musí zdôvodniť, prečo na legálne karty bolo možné vybrať takéto sumy peňazí,“ spresnil Erik Tomáš. Obvinenie bude možné vzniesť až potom, keď sa preukáže, že muži pobehujúci od bankomatu k bankomatu porušili zmluvu s Barclays.

Podľa polície vzniká podozrenie, že celá akcia bola organizovaná a pripravovaná. Výbery sa totiž diali súčasne vo Francúzsku. Najväčší úlovok bankomatových gangstrov francúzska polícia zhabala v meste Dunkerque, v Porsche Cayenne našla 150-tisíc eur. O niekoľko hodín zabránila tomu, aby sa ďalšia skupina v Béthune obohatila o 30-tisíc eur. Chybu v bankových kartách vo Francúzsku celkovo zneužilo 34¤ľudí, slovenské občianstvo má 32 z nich.

debata chyba