Najviac dievčat stratí sobášom detstvo v Indii

Viac ako tretina neplnoletých neviest vo svete pochádza z Indie. Uvádza to správa Detského fondu OSN (UNICEF). Vyplýva z nej, že v roku 2007 vydali rodičia takmer 25 miliónov dievčat ešte pred dovŕšením osemnástich rokov.

07.10.2009 14:35
Indka, India, žena, Ázia Foto:
Mnoho dievčat v Indii je prinútených prijať manželstvo ešte skôr, ako majú desať rokov.
debata

„Nie je výnimkou, že deti v Indii, Nepále a Pakistane sú často zasnúbené či dokonca prinútené prijať stav manželský ešte skôr, ako dosiahnu desať rokov. A to napriek rastúcej gramotnosti a zákazu úradov manželských zväzkov s deťmi,“ zdôrazňuje UNICEF.

Podľa prieskumu z roku 2001 až 300-tisíc dievčat mladších ako 15 rokov porodilo dieťa. Niektoré aj dve. Je predpoklad, že dnes je počet spomínaných detí matiek viac ako pol milióna. Pritom ich organizmus je ešte slabo vyvinutý a navyše dievčatá často hladujú. Aj preto je pre ne pôrod veľmi nebezpečný. A tak neprekvapuje, že ročne zomrie v Indii asi 100-tisíc matiek a milión novorodencov.

Mnohé z donútenia vydaté detské nevesty utekajú z domu manžela. Napríklad zo strachu pred bitím. V Nigérii tak napríklad zase 12-ročné dievča utekalo z domu a manžel to „vyriešil“ tak, že jej odťal obe nohy.

Odborníci stále pripomínajú, že pre deti znamená svadba napríklad predčasné tehotenstvo, ktoré vedie rebríček najčastejších dôvodov samovrážd dievčat mladších ako 19 rokov. Mladé dievčatá sú zároveň oveľa viac ohrozené ako zrelé ženy chorobou AIDS, pretože v niektorých krajinách napríklad veria ilúzii, že muž súložiaci s pannou je vyššou mocou zbavený chorôb a nemôže pri sexuálnom styku nakaziť partnerku.

„Nútenie detí, osobitne dievčat do vydaja môže zraňovať nielen fyzicky, ale aj psychicky,“ cituje BBC Carol Bellamyovú z fondu UNICEF. „Porušuje to ich právo na osobnú slobodu a vývoj,“ dodala. Svadby neplnoletých detí sú na celom svete, ale najčastejšie sa s nimi stretávame v Afrike, na Blízkom východe a v Latinskej Amerike. Ešte stále veľa národov verí, že svadba v ranom veku uchráni ženu pred šnúrou sexuálnych eskapád, ktoré by ju mohli stretnúť počas dospievania.

debata chyba