Univerzity z Ázie sa derú medzi elitu

Britské a americké univerzity naďalej patria medzi najlepšie na svete. Na čelo rebríčka sa však podľa prieskumu, ktorý zverejnil internetový portál channelnewsasia.com postupne tlačia vysoké školy z Ázie. Pri vytváraní rebríčku sa kládol dôraz na vzájomné hodnotenie škôl, názory učiteľov i študentov.

08.10.2009 16:01
Harvard, Oxford, Cambridge Foto:
Popredné miesta si v oblasti vysokoškolského vzdelávania udržujú Briti a Američania. Ohrozia ich v budúcnosti univerzity z Ázie?
debata

Dominantnú pozíciu najkvalitnejšej univerzity obhájil americký Harvard, na druhom mieste sa umiestnil britský Cambridge a pomyselný bronz vybojovala ďalšia škola spoza Atlantického oceánu – Yale.

Známy Oxford skončil až piaty, keď ho predbehli dve londýnske školy na treťom a štvrtom mieste: University College London a Imperial College. Ďalších desať pozícii však už suverénne obsadili výhradne Američania, medzi nimi napríklad Princeton, Kolumbia či Chicagská univerzita.

O prekvapenie sa postarali školy z Ázie. Aj keď sa žiadnej z nich zatiaľ nepodarilo vstúpiť do magickej dvadsiatky, niektoré z nich ju už majú na dosah. Tokijská univerzita obsadila 22. miesto, hongkonská sa umiestnila o dve pozície za ňou a japonská Kyoto univerzita skončila dvadsiata piata.

Philip Altbach z Bostonskej univerzity hovorí, že ázijské zlepšenie je spôsobené viacerými faktormi. „Tieto krajiny v posledných rokoch výrazne investovali do vyššieho vzdelávania, a to sa odrazilo v zlepšení kvality,“ povedal. „Taktiež sa pokúsili o internaciona­lizáciu svojich škôl tým, že viaceré ich fakulty sa nachádzajú v zahraničí. To im pomohlo zviditeľniť sa v celosvetovom meradle,“ dodal.

V rámci Európy sa mimo britských škôl najvyššie umiestnil Švajčiarsky federálny inštitút technológie na 20. mieste a francúzsky Ecole Normale Superieure na 28. mieste. Najlepšou nemeckou kolískou vzdelania je Technická univerzita v Mníchove, ktorá obsadila 55. miesto.

debata chyba