Zelaya bude opäť prezidentom Hondurasu, dohodli sa vyjednávači

Rokovacie tímy znepriatelených politických frakcií v Hondurase sa dohodli na tom, že do funkcie prezidenta sa vráti Manuel Zelaya, ktorého v júni zosadili a uniesli do zahraničia jeho politickí oponenti. "Dohodli sme sa na bode číslo šesť, ktorý hovorí o tom, že mocenské otázky v štáte sa vrátia do stavu spred 28. júna 2009," vyhlásil v stredu pre médiá vedúci Zelayovho tímu Victor Meza.

15.10.2009 07:09
debata

Zelayov politický oponent Roberto Micheletti sa k tejto informácii zatiaľ ešte nevyjadril. Ak by s takouto dohodou súhlasil, bol by to z jeho strany úplný politický kotrmelec. Doteraz trval na tom, že Zelaya nemá už v politickom živote Hondurasu čo robiť. V prípade, že by Zelaya opustil budovu brazílskeho veľvyslanectva, kde sa od svojho návratu do vlasti skrýva, ho majú honduraské bezpečnostné sily na príkaz Michelettiho zatknúť.

Zelayu uniesli koncom júna príslušníci honduraskej armády do Kostariky, kde ho vyhodili z lietadla len v pyžame. Niekoľko hodín nato zvolil honduraský parlament jednohlasne za nového prezidenta svojho dovtedajšieho predsedu Michelettiho. Zelaya sa potom niekoľkokrát pokúsil o návrat do vlasti, no nová vláda mu v tom vždy zabránila.

Nakoniec sa mu podarilo koncom septembra potajomky do Hondurasu preniknúť a odvtedy sa skrýva v budove brazílskeho veľvyslanectva v metropole Tegucigalpa.

debata chyba