Stalinov vnuk prehral súd o česť deda

Rusko nepotvrdilo svoju povesť krajiny s nepredvídateľnou minulosťou. Súd v Moskve odmietol očistiť meno komunistického diktátora Josipa Stalina, keď zamietol žalobu jeho vnuka Jevgenija Džugašviliho (73) proti novinám Novaja gazeta za článok o krvavých zločinoch jeho deda.

15.10.2009 11:36
Stalin Foto: ,
Fotografia sovietskeho diktátora Stalina leží na dlážke pred moskovskou súdnou sieňou, v ktorej neuspel pokus Stalinovho vnuka o očistenie dedovho mena.
debata

„Neviem, či podám odvolanie. Ešte predtým, ako sa vo štvrtok vrátim do Tbilisi, sa o tom poradím so svojím tímom,“ povedal plukovník vo výslužbe, ktorý ako jediný z ôsmich vnukov Stalina splnil jeho sen a dal sa na vojenskú dráhu. „Ak mi právnici poradia, že to má zmysel, zase sa vrhnem do bitky a ukážem, že som hoden svojho deda,“ dodal.

Džugašviliho advokáti sa snažili vyvrátiť tvrdenia Novej gazety, liberálnych novín, ktorých spolumajiteľom je bývalý prezident Michail Gorbačov, že Stalin nesie osobnú zodpovednosť za popravu 22-tisíc poľských zajatcov v roku 1940. Namietali aj proti označeniu komunistického diktátora za „krvavého ľudožrúta“.

Hoci Stalinov vnuk, ktorý žije v Gruzínsku, pre súd pricestoval do Moskvy, na procese sa nezúčastnil. „Súdruhovia mi poradili, aby som si šetril nervy. Na súde som sa dal zastupovať,“ uviedol.

Napriek neúspechu Džugašvili neľutuje, že noviny zažaloval. Z tých desať miliónov rubľov, čiže takmer štvrť milióna eur, o ktoré sa súdil, vraj tak či tak pre seba nechcel ani kopejku. „Niekto sa už musel ozvať na jeho obranu,“ hovorí. To, že výsledok procesu budú mnohí označovať za súdne potvrdenie Stalinových zločinov, jeho vnuka netrápi. "Nech si hovoria, čo chcú, nič to nemení na veci, že Stalin našu krajinu zachránil pred Hitlerom a spravil z nej veľmoc, " dodáva.

Ani syn Nikitu Chruščova, bývalého šéfa Kremľa, ktorý prvý odhalil zločiny Stalinovej krutovlády, verdikt súdu nepreceňuje. „Súdne rozhodnutie, ktoré potvrdzuje, že Stalin bol krvavým diktátorom, má svoj význam, ale samo osebe nepomôže. Dôležité je, aby si to uvedomili ľudia,“ povedal Sergej Chruščov pre Pravdu. „Je to niečo také, ako keby súd potvrdil, že Boh neexistuje. Ateistom to dokazovať netreba, ale veriaci to neprijmú, len ich to rozčúli,“ dodal v Amerike žijúci politológ.

Za kladný posun Chruščov považuje to, že Kremeľ, ktorý doteraz váhal so zavrhnutím stalinizmu, nedopustil jeho rehabilitáciu. „V Rusku, kde súdy nie sú nezávislé, niekto hore prikázal ,netreba’. Pretože keby niekto hore povedal, že je správne očistiť meno súdruha Stalina, tak by to súd spravil,“ myslí si Chruščov.

debata chyba