Neslávne známe internetové videá

Príbeh YouTube sa začal len pred necelými piatimi rokmi, stránku založili vo februári 2005 traja kolegovia zo spoločnosti PayPal. Traduje sa, že preto, aby si mohli jednoduchšie posielať videá medzi sebou.

22.10.2009 09:53
debata

Osem ľudí a nakoniec i seba zastrelil v roku 2007 na fínskej strednej škole 18-ročný Pekku-Eric Auvinen. Svoj čin vopred ohlásil videom na YouTube. Na server niekoľko týždňov pred vraždením pridal aj video, kde testuje svoju novú zbraň. Jeho účet, ktorý YouTube zablokoval už niekoľko hodín po tragédii, obsahoval aj videá týkajúce sa streľby na strednej škole v americkej Columbine či bombardovania I­raku.

YouTube je tiež novým spôsobom šikanovania školákov. Často namiereného proti pedagógom. Maďarskí žiaci zverejnili video svojej učiteľky, ktorá im predvádza striptíz, fínsky študent zavesil na web zosmiešňujúce video pedagogičky, ktorá spieva karaoke. Český riaditeľ školy, ktorého žiaci nakrútili, ako dal facku drzému študentovi, dokonca spáchal samovraždu. Podľa odborníkov však to, že si siahol na život, nemuselo priamo súvisieť s videom.

Na videoserveroch sa objavilo aj viacero šokujúcich videí, ktoré zachytávali utýranie zvierat na smrť. Jeden z najznámejších prípadov je otrasná smrť vlčiaka, ktorého dvadsaťročný muž z Oravy opakovane udieral tyčou do hlavy a neprestal, ani keď psík ochrnul. O prípade sa verejnosť dozvedela práve cez objavené video na webe. Vrah napokon vyviazol len s podmienkou.

Na YouTube je aj niekoľko nenávistných videí namierených proti Hedvige Malinovej. V septembri 2007 na serveri pribudlo video, v ktorom príslušník Železničnej polície na strelnici strieľa na terč, pričom je povzbudzovaný výkrikmi „Hedvigu, Hedvigu! To se ti líbí, ty špina!“ O rok neskôr sa zase proti Malinovej na YouTube objavila vulgárna pieseň amatérskej kapely.

Na YouTube sa často pália vlajky. Medzinárodnú dohru malo video z roku 2006, v ktorom slovenskí mladíci spálili maďarskú zástavu. Čerstvý prípad pochádza zo susedného Česka, kde nahnevaní futbaloví fanúšikovia spálili slovenskú vlajku. Z najhorľavejšej látky je však zrejme utkaná americká zástava, na YouTube ju pália na všetky možné spôsoby, pričom zápalky v rukách neraz držia samotní Američania.

debata chyba