Honduras žaluje Brazíliu za ukrývanie Zelayu

Honduraská dočasná vláda podala na najvyššom súde OSN sťažnosť proti Brazílii, v ktorej túto krajinu obviňuje zo zasahovania do vnútorných záležitostí prostredníctvom ukrývania zosadeného honduraského prezidenta Manuela Zelayu na svojom veľvyslanectve v Tegucigalpe. Haagsky Medzinárodný súdny dvor (MSD) o tom informoval vo svojom štvrtkovom vyhlásení.

30.10.2009 07:08
Honduras, prezident, Zelaya Foto: ,
Zosadený honduraský prezident Manuel Zelaya
debata

Kabinet honduraského dočasného prezidenta Roberta Michelettiho podľa neho požiadal MSD o vydanie príkazu, aby Brazília ďalej neposkytovala útočisko Zelayovi. Ten sa ukrýva na brazílskom veľvyslanectve od 21. septembra, keď sa z núteného exilu tajne vrátil do vlasti, kde mu hrozí zatknutie. Zatiaľ nie je jasné, či sa bude súd zaoberať podaním vlády, ktorá vzišla z vojenského prevratu. Podľa vyhlásenia sťažnosť podal v stredu „honduraský veľvyslanec v Holandsku“, čo je v prípade oznámení MSD neobvyklá formulácia.

Michelettiho vláda vo svojom podaní obviňuje Zelayu, že využíva brazílske veľvyslanectvo „ako platformu pre politickú propagandu a ohrozuje tým mier a vnútorný verejný poriadok v Hondurase“ v období pred novembrovými prezidentskými voľbami. Svetové mocnosti pritom vyzývajú honduraské vedenie, aby umožnilo demokraticky zvolenému Zelayovi dokončiť svoje funkčné obdobie, ktoré malo trvať do januára. Návrat zosadeného prezidenta podporuje aj Brazília, ktorá nevyvíja žiadny nátlak na Zelayu ani jeho priaznivcov, aby opustili priestory veľvyslanectva. Budovu medzitým obkľúčili bezpečnostné sily, ktoré svietia reflektormi do okien a púšťajú hlasnú hudbu, aby osobám vnútri znemožnili spánok.

Napriek podaniu na MSD honduraské znepriatelené tábory vo štvrtok pokračovali v rozhovoroch o riešení politickej krízy v krajine, pričom vyjadril nádej, že bude čoskoro možné dosiahnuť dohodu.

debata chyba