Titov vnuk spája srbských komunistov

Na čele komunistov v Srbsku po vyše štvrťstoročí znova stojí Josip Broz. Vnuk doživotného komunistického vodcu Juhoslávie nie je maršal a nemá ani revolučnú prezývku Tito, po dedovi však popri krstnom mene a priezvisku zdedil aj vášeň pre politiku. Joška, ako sa dáva oslovovať, sa pustil do zjednocovania rozdrobených ľavicových zoskupení.

24.11.2009 09:08
Josip Broz Foto:
Josip Broz
debata

Spojiť ich chce pod hlavičkou Komunistickej strany, ktorú v nedeľu založil a stal sa jej predsedom. Joška Broz (62), syn najstaršieho Titovho syna Žarka, chce stavať na prežívajúcej „jugonostalgii“ i zvyškoch kultu osobnosti svojho deda.

Titov odkaz však chce prispôsobiť novým časom. „Preberáme všetko, čo bolo dobré a zbavujeme sa všetkého, čo bolo zlé,“ citovala ho agentúra Beta s tým, že komunisti pod jeho vedením nemienia brojiť proti európskej integrácii, privatizácii a vzdávajú sa niekdajšieho ateizmu. „Máme však rovnaký základný cieľ – vrátiť ľuďom dôstojnosť,“ dodal.

Staršia generácia v Srbsku, ale aj ostatných bývalých juhoslovanských republikách dodnes smúti za „zlatými časmi“, keď Tito balansoval medzi sovietskym blokom a Západom a občanom zabezpečil relatívny blahobyt i slobodu. Maršal Tito Juhoslávii vládol od druhej svetovej vojny až do svojej smrti v máji 1980. Zväz komunistov Srbska ho prežil iba o desaťročie.

V roku 1990, krátko pred rozpadom Juhoslávie, z neho Slobodan Miloševič, nový silný muž Belehradu, spravil socialistickú stranu. Odvtedy sa rozdrobení komunisti združovali iba v regionálnych trpasličích stranách. Tri z nich Broz v nedeľu zjednotil, ďalších štrnásť „siekt“, ako ich sám nazýva, očakáva v radoch svojej strany. Verí pritom, že do januára sa mu podarí zozbierať desaťtisíc podporných podpisov, čo je podmienka zaregistrovania politickej strany.

Joška Broz bol obľúbeným vnukom Tita. Žil u neho do svojich pätnástich rokov. Po vyštudovaní vysokej školy lesníckej pracoval v loveckom revíre prezidenta, chodil s ním na poľovačky. Neskôr bol jedným z Titových ochrankárov. Po dedovej smrti začal podnikať, prevádzkoval pohostinstvá.

debata chyba