The Times: Obamu čaká splácanie

Udelenie Nobelovej ceny za mier, ktorú dostal Barack Obama, je hanbou. Na druhej strane porota mala na to aj svoje dôvody. Jednou z Obamových zásluh je zmena tónu americkej diplomacie. Napriek tomu to vychádza tak, že amerického prezidenta vyznamenali nie za vykonanú prácu, ale za nádej, ktorá sa do neho vkladá.

12.12.2009 21:11
Obama Foto:
Predseda Nórskeho Nobelovho výboru Thorbjörn Jagland (vľavo) odovzdáva Nobelovu cenu mieru americkému prezidentovi Barackovi Obamovi.
debata

Oprávnenosť rozhodnutia poroty bude možné potvrdiť iba vtedy, ak Obama urobí niečo konkrétnejšie. V otázke jadrového odzbrojovania by mal byť rozhodnejší v postoji k Dohode o nešírení jadrových zbraní a podniknúť niektoré kroky vo vzťahu k Severnej Kórei.

Morálne právo prezidenta USA na ocenenie by mu mohla priniesť stabilita v Afganistane a Iraku. Zvrátenou iróniou je, že ešte neuplynul poriadne ani týždeň od rozhodnutia prezidenta USA poslať do Afganistanu ďalších 30-tisíc vojakov.

Silnými argumentmi podporujúcimi ocenenie Obamu by mohli byť aj stabilný pokrok rozhovorov na Blízkom východe alebo prelomový moment na summite o podnebí v Kodani. Jednoducho prišiel čas potvrdiť srdečné slová tvrdým politickým kurzom.

debata chyba