Plán na záchranu planéty zase nevznikol

Delegáti zo 193 krajín sveta dva týždne rokovali v Kodani o tom, ako predísť katastrofickým následkom globálneho otepľovania, na ničom sa však nedohodli. Jediným výsledkom maratónu vyjednávaní a hádok medzi bohatými a chudobnými krajinami bolo to, že delegáti formálne "vzali na vedomie" novú dohodu o boji proti globálnemu otepľovaniu. Nijaké konkrétne ciele neboli stanovené a krajiny sa k ničomu nezaviazali.

21.12.2009 06:57
Demonštranti Foto:
Demonštranti usilovne protestovali.
debata
Zemeguľa
Zemeguľa Zemeguľa

Generálny tajomník Organizácie Spojených národov Pan Ki-mun uviedol, že výsledkom „nebolo úplne to, v čo sme dúfali“. Nezáväznú a predbežnú dohodu vyjednal s Čínou, Brazíliou a Indiou americký prezident Barack Obama. „Dospeli sme k rozumnej dohode,“ povedal Obama a odletel z Kodane naspäť do USA. Po jeho odchode však rokovania pokračovali až do soboty rána a nijaká zaväzujúca dohoda sa nezrodila.

Svoju daň si vybrala aj únava delegátov a údajne padali aj ostré slová. „Jedna z delegátok tak silno tĺkla ceduľkou s menom svojej krajiny o stôl, až sa porezala. Potom tým dokazovala, ako rozvojové krajiny krvácajú, lebo ich vyspelý svet nepočúva,“ priblížil situáciu pre ČTK český minister životného prostredia Jan Dusík.

Slovensko na rokovaniach zastupoval prezident Ivan Gašparovič a minister životného prostredia Jozef Medveď. Slovensko podporovalo oficiálne stanovisko Európskej únie znížiť do roku 2020 emisie oxidu uhličitého o 20 percent. Oxid uhličitý (CO2) je skleníkový plyn a podľa vedcov jeho produkcia ľudskou činnosťou ohrieva Zem a spôsobuje klimatické zmeny.

Aj keď sa údajne USA, Čína a India dohodli na znížení emisií CO2, ich spoločný predbežný návrh ostro napadli niektoré rozvojové krajiny. Podľa sudánskeho delegáta Lumumbu Stanislasa Dia-Pinga, ktorého krajina predsedá skupine rozvojových krajín G77, je dohoda „najhoršia v histórii“ a porovnal ju s holokaustom. Protesty ďalších krajín viedla Bolívia a Venezuela. Zásadne proti sa vyjadrila aj Kolumbia.

odkaz Summit
Summit Summit

Unavení delegáti tvrdo spali. Autor: SITA/AP, Reuters

Rokovania o boji proti otepľovaniu by mali teda pokračovať na budúci rok v Mexiku. Francúzsky prezident Nicolas Sarkozy uviedol, že „každá krajina predloží konkrétne záväzky, o koľko zníži produkciu skleníkových plynov“.

Dvojtýždňové rokovania po celý čas sprevádzali pouličné demonštrácie. Ľudia politikov žiadali, aby sa konečne zobudili a začali konať. Výsledok kodanského summitu ich však sklamal. „Kodanská dohoda je síce krok správnym smerom, ale je nanajvýš nedostatočná,“ uviedla Julia Marton-Lefréová, riaditeľka Medzinárodnej únie pre ochranu prírody IUCN, ktorá vedie tzv. červenú knihu ohrozených druhov.

debata chyba