Geniálny vodca a vlastenec. Tak si pamätali tyrana ruskí penzisti

Tisícky obdivovateľov si prišlo na Červené námestie uctiť komunistického diktátora Josifa Stalina pri príležitosti 130. výročia narodenia bývalého sovietskeho vodcu. Komunistický sprievod k Stalinovmu hrobu viedol Gennadij Zjuganov, vodca druhej najsilnejšej strany v súčasnom Rusku.

21.12.2009 17:00
Stalin, 130. výročie narodenia Foto:
Väčšinou dôchodcovia si prišli uctiť Stalina pri príležitosti 130. výročia jeho narodenia.
debata

„Veľkému Stalinovi sa za 30 rokov podarilo premeniť krajinu na veľmoc,“ vyhlásil Zjuganov po tom, čo položil vence k Leninovmu mauzóleu a k Stalinovej buste. Výkony sovietskej moci podľa neho kontrastujú so súčasnosťou: kým za prvej päťročnice vybudovali 1500 tovární, za posledných dvadsať rokov ani jediný veľký podnik.

Budúcnosť tak podľa vodcu najsilnejšej opozičnej strany patrí „socializmu a sovietskej moci“. Za dostatočné ospravedlnenie Stalina i za zvečnenie jeho zásluh považuje víťazstvo v druhej svetovej vojne, ktoré uchránilo Európu pred fašizmom.

„Stalin je živší, ako kedykoľvek predtým. Je slávou a hrdosťou nášho ľudu,“ povedala jedna z postarších vodcových obdivovateliek, ktorá držala v jednej ruke Stalinov portrét a v druhej sovietsky znak, kosák a kladivo. „Bol to geniálny vodca a vlastenec,“ dodala.

„Za Stalina bol poriadok,“ zdôrazňoval penzista hundrúci na pomery a záplavu snehu. „Za Stalina by záveje v centre Moskvy neboli možné. Ďalšia z komunistiek sa dožadovala vďaky za to, že vraj sovietske tanky v auguste 1968 zachránili na dvadsať rokov Československo pred marazmom "perestrojky“ a súčasnosti.

„Som hrdý na to, že som bojoval pod Stalinovým velením. Koho iného by som si mal dnes uctiť?“ tvrdil 84-ročný vojnový veterán.

Dôchodcovia síce medzi obdivovateľmi Stalina prevažovali, položiť kvety však prišli aj ľudia stredného a mladšieho veku. „Bol to najväčší a najspravodlivejší človek na svete. Nebol to len človek, bol jednoducho dušou ruského ľudu,“ vyhlásil päťdesiatnik Ivan z Moskvy. Za Stalinovho života mal síce len rok, ale je presvedčený, že obete režimu „dostali spravodlivý trest“. Podľa tridsiatnika Ruslana sa Rusko za Stalina stalo „jadrovou a kozmickou veľmocou“, a preto je treba si ho vážiť.

Aj keď historici pripisujú Stalinovi smrť desiatok miliónov ľudí počas čistiek, hladomorov a vojen, zostáva tento diktátor veľmi populárny. Mnoho zo Stalinových prívržencov vrátane Zjuganova je presvedčených, že len manipulácia zabránila víťazstvu Stalina v minuloročnej televíznej súťaži o najväčšiu osobnosť ruských dejín.

debata chyba