Slovensko vedie európsky rebríček prijatých väzňov

Od januára 2009, keď sa v USA dostal k moci Barack Obama, nijaký štát v Európe neprevzal toľko zadržiavaných z Guantánama, ako sa chystá Slovensko.

19.01.2010 20:00
Guantánamo Foto:
Strážna veža vo väznici v Guantáname.
debata

Čo si myslíte o rozhodnutí prijať väzňov z Guantánama?

Až trom osobám neposkytla nový životný priestor nijaká krajina na starom kontinente. Dvoch si zobrali vo Francúzsku, Portugalsku, Taliansku a Írsku, rovnaký počet v ponde­lok oznámilo ako zámer Španielsko. Po jednom bývalom väzňovi majú Belgicko, Británia a Maďarsko.

Zvyšné európske krajiny iba tvrdia, že o prijatí ľudí z Guantánama uvažujú, ale je aj viacero takých, ktoré na túto možnosť nemienia pomyslieť. Hoci Poľsko má povesť silného spojenca USA, Varšava je chladná: „U nás to nie je bod v centre pozornosti. Ľudia hovoriaci exotickými jazykmi by boli ťažkou vecou pre tunajší väzenský systém,“ povedal ešte v decembri 2008 pre Dzennik šéf diplomacie Radoslaw Sikorski. Posun odvtedy nenastal.

Vlažne sa správa Česko, ktoré sa Guantánamom vážne nezaoberá. Jednoznačne odmietavý postoj vyslovilo Rakúsko, ktoré vlani po Obamovom vyhlásení, že väzenie chce zatvoriť, nevyšlo Američanom v ústrety: „Zodpovednosť za tieto osoby nesú USA, my ich neprijmeme,“ citoval vtedy portál Austrian Times ministra zahraničných vecí Michaela Spindeleggera. Na Ukrajine sa o Guantáname nehovorí.

Jediný zo štátov susediacich so Slovenskom, ktorý Američanom v tejto veci pomohol, je Maďarsko. Do Budapešti pred mesiacom prepravili jedného Palestínčana.

...
debata chyba