Skúšané Haiti dostalo ďalšiu ranu

Haiti sa poriadne nespamätalo z jednej prírodnej katastrofy a už čelí ďalšej. Ostrov zdevastovaný zemetrasením najnovšie postihli záplavy a zosuvy pôdy, ktoré vyvolali sezónne lejaky. Podľa doterajších informácií 13 ľudí zahynulo, niekoľko osôb je nezvestných a tisíce ľudí museli evakuovať, napísala agentúra AFP.

02.03.2010 13:26
Haiti Foto: ,
Napriek tomu, že Haiti čelí ďalšej prírodnej katastrofe, život jeho obyvateľov musí bežať ďalej. Žena drží ruženec počas svadobného obradu v centre zničenej metropoly Port-au-Prince.
debata

Voda zaplavila najmä časti mesta Les Cayes ležiaceho asi 160 kilometrov západne od metropoly Port-au-Prince. Toto mesto zemetrasenie nezasiahlo. Desiatky ľudí ale boli nútené uchýliť sa na strechy svojich domov pred živlom, ktorý postihol približne dve tretiny mesta. Voda poškodila cesty a poľnohospodárske plochy. Ďalej spôsobila zosuvy v niekoľkých oblastiach.

Lejaky vzbudzujú obavy nielen zo škôd, ktoré počas nasledujúcich týždňov môžu napáchať, ale aj z dôsledkov, ktoré môžu zanechať predovšetkým v Port-au-Prince. Lekári sa preto pripravujú na šírenie všetkých možných infekčných chorôb – ochorení dýchacích ciest, chrípky, ale najmä malárie. „Uvedomujeme si, že návaly vody predstavujú veľmi vážne ohrozenie pre zemetrasením postihnutých ľudí,“ vyhlásil pre denník Montreal List hovorca Červeného kríža Alex Wynter.

Obdobie dažďov v regióne predchádza sezóne hurikánov, ktorá sa začína v júni. Zvyčajne lejaky prichádzajú na Haiti až v apríli, tento rok však prišli už teraz.

debata chyba