Rómovia tvrdia, že ich postavenie je škandalózne, kritizujú aj Slovensko

Na blížiacom sa druhom európskom summite o rómskej populácii chcú Rómovia vyzvať Európsku úniu, aby aplikovala v praxi rezolúciu Európskeho parlamentu, ktorá odsudzuje všetky formy diskriminácie a rasizmu voči nim. Uviedla to Belén Sanchezová Rubiová, hovorkyňa Koalície pre európsku politiku pre rómsku populáciu. Summit sa na úrovni ministrov členských krajín EÚ uskutoční vo štvrtok a v piatok v juhošpanielskej Cordobe.

07.04.2010 13:46
Rómovia, osada, cigáni, rómske deti Foto:
debata

„Postavenie Rómov je škandalózne, sú obeťami zvýšenej diskriminácie a rasizmu. Dúfame, že tento summit povedie k tomu, aby Európska komisia prevzala hlavnú rolu v riešení rómskej otázky, ako ju k tomu vyzval Európsky parlament,“ povedala Sanchezová Rubiová.

Európsky parlament 31. januára 2008 schválil rezolúciu žiadajúcu európsku stratégiu vo vzťahu k Rómom. Tí v Európe tvoria najväčšiu menšinu, je ich približne desať miliónov. Európsky parlament v rezolúcii odsúdil všetky formy rasizmu a diskriminácie voči Rómom a vyzval Európsku komisiu, aby vyhotovila akčný plán pre ich integráciu.

Ten by mali uplatňovať všetci komisári, ktorí sú zodpovední za integráciu občanov EÚ v oblasti zamestnanosti, sociálnych vecí, rovných príležitostí, justície, slobody, školstva, kultúry a regionálnej politiky. Od prijatia tejto rezolúcie sa však dosiahol len minimálny pokrok, konštatovala Sanchezová Rubiová.

Pranierovala problémy so školským vzdelaním, veľmi nízky podiel Rómov na trhu práce a podmienky bývania Rómov, ktorí v oveľa väčšom počte žijú na chudobných predmestiach než ostatné obyvateľstvo. Kritizovala tiež prípady „nútených sterilizácii v Rumunsku a na Slovensku“.

V súvislosti s nadchádzajúcim summitom uviedla niektoré čísla. "Na Slovensku vraj napríklad ukončí štúdium na stredoškolskom stupni len tri percentá Rómov a 0,3 percenta získa vysokoškolský diplom.

V Rumunsku sa za posledných dvadsať rokov počet rómskych detí, ktoré absolvovali školskú dochádzku, viac ako zdvojnásobil, ale štúdia z roku 2008 ukazuje, že devätnásť percent Rómov vo veku od 18 do 29 rokov nikdy nechodilo do školy. Medzi ostatným obyvateľstvom tento podiel tvorí 1,8 percenta.

V Poľsku sa podiel mladých Rómov, ktorí nechodia do školy, pohybuje podľa rómskych organizácií okolo desať percent, kým vládne údaje hovoria o 30 percentách. V Maďarsku neukončí základné vzdelanie 40 percent Rómov a len necelé jedno percento dokončí vysokoškolské štúdium.

V roku 2007 odsúdil Európsky súd pre ľudské práva Českú republiku za to, že porušila právo na vzdelanie v prípade osemnástich detí tým, že ich neoprávnene zaradila do zvláštnych škôl. V marci tohto roku schválila česká vláda akčný plán, podľa ktorého by sa do bežných škôl malo dostať viac detí, vrátane malých Rómov. Za ten istý problém kritizoval súd aj Maďarsko. Podľa Detského fondu OSN (UNICEF) je takáto prax v regióne bežná.

Slovensko rozpútalo búrku, keď premiér Robert Fico oznámil, že situáciu by mali zlepšiť internátne školy pre rómske deti z osád či sídiel oddelených od väčšinového obyvateľstva, v ktorom žije podľa odhadov zhruba polovica z viac ako 300-tisíc slovenských Rómov.

debata chyba