Orbánov Fidesz suverénne zvíťazil, Maďarom bude vládnuť jedna strana

V prvom kole maďarských parlamentných volieb s veľkou prevahou zvíťazila opozičná strana Fidesz bývalého premiéra Viktora Orbána. Stále sa však nevie, či Fidesz získa v parlamente ústavnú väčšinu, čo si strana pred voľbami vytýčila ako svoj cieľ. To ukáže až druhé kolo volieb, ktoré sa uskutoční 25. apríla.

11.04.2010 19:32 , aktualizované: 12.04.2010 07:55
Viktor Orbán Foto:
Viktor Orbán s manželkou a dcérou vo volebnej miestnosti.
debata

Fidesz získal v prvom kole 52,76 percenta hlasov, informovala v noci z nedele na pondelok ústredná volebná komisia. Na druhom mieste sú vládni socialisti so ziskom 19,30 percenta, tretí je krajne pravicový Jobbik, ktorému odovzdalo svoj hlas 16,70 percenta voličov. Do parlamentu sa dostala so ziskom 7,43 percenta aj nová zelená a liberálna strana Politika môže byť iná (LMP).

Päťpercentnú hranicu potrebnú na vstup do parlamentu neprekročilo Maďarské demokratické fórum ani Občianske hnutie. Prvá subjekt získal 2,65, druhý 0,90 percenta hlasov. Liberálni Slobodní demokrati, ktorí boli do roku 2008 menším koaličným partnerom socialistov, nakoniec vo voľbách ani nekandidovali.

Maďari sa vracajú k vláde jednej strany

Maďarskom otriasa najväčšie politické zemetrasenie posledných dvoch desaťročí. Po prvý raz od pádu komunistického režimu bude krajine vládnuť jedna strana. Fidesz niekdajšieho premiéra Viktora Orbána si už v prvom kole parlamentných volieb zabezpečil, že nebude musieť hľadať koaličného partnera. Popri istej absolútnej väčšine v budúcom parlamente si vytvoril nábeh aj na zisk vyše dvoch tretín poslaneckých kresiel, čo by mu umožnilo meniť ústavu.

„Dúfam, že v pondelok sa prebudíme v inej krajine,“ povedal Orbán, keď odovzdal hlas. Napriek nesmierne komplikovanému volebnému systému analytici si vopred trúfli predpovedať, že ak na stranícku listinu dostane Fidesz viac ako 50 percent hlasov, potom pred druhým kolom, v ktorom sa bude rozhodovať o nerozdelených mandátoch v individuálnych volebných obvodoch, má dvojtretinovú parlamentnú väčšinu vopred istú.

Fidesz už predtým vylúčil parlamentnú spoluprácu s extrémistami, za ktorých označuje nielen krajne pravicový Jobbik, ale aj dosiaľ vládnucich socialistov. Tí s napätím očakávali prvé predbežné výsledky v obave, či ich v súboji o druhú priečku nepredstihne Jobbik. „Tu už ide o viac, ako len o hanbu,“ povedala dôchodkyňa Ilona Csáková, prečo aj napriek všetkým výhradám k socialistom sa im napokon rozhodla dať hlas. „Nechcem, aby všetko ovládol Fidesz s Jobbikom. Ľavicu nesmieme pochovať, musí dostať šancu na obnovu. Veď kto inak bude vzdorovať pravicovej totalite?“ dodala.

Víťazom volieb je i Jobbik

Po dvadsiatich rokoch z parlamentu vypadli slobodní demokrati, ktorí v minulosti vládli v troch rôznych koalíciách. Povolebné odhady tiež naznačovali, že ani ďalšej legendárnej strane – Maďarskému demokratickému fóru, ktoré založil prvý poprevratový premiér József Antall, sa nepodarilo prekročiť päťpercentný parlamentný prah.

Naopak, víťazom volieb sa popri Fidesze môže cítiť aj Jobbik. Extrémistická strana, ktorá pred štyrmi rokmi získala len dve percentá hlasov, mala v nedeľu podľa predbežných odhadov dvojciferný výsledok istý. „Aj keď nebude vo vláde, na Fidesz bude vyvíjať silný tlak,“ vysvetlil prvovolič Róbert Sávoly, prečo dal hlas Jobbiku. „Ak bol Fidesz nepríjemnou opozíciou pre socialistov, tak Jobbik bude pre Fidesz ešte desaťnásobne nepríjemnejšou. Orbán sa má na čo tešiť, keď nebude robiť pronárodnú politiku,“ dodal.

Voliči Fideszu oslavujú Orbánovo suverénne... Foto: SITA, AP
Fidesz Voliči Fideszu oslavujú Orbánovo suverénne víťazstvo.

Fidesz, rovnako ako ostatné strany, sa v kampani vyhýbal vzťahom so susednými krajinami. Orbán vyslovil nádej, že po voľbách v Maďarsku i na Slovensku sa porozumenie medzi oboma vládami zlepší. „Som človek, ktorý má nádej. Nepripravujem sa na niečo, čo by malo byť zlé. Uvažujem skôr o tom, ako možno veci napraviť,“ uviedol pre spravodajcu TASR. „V Maďarsku sú teraz voľby, čoskoro budú voliť aj na Slovensku, vzniknú vlády. Dúfajme, že si budú lepšie rozumieť ako tie predtým,“ dodal.

Voľby i moratórium sa nečakane predĺžili

Hoci Maďari v nedeľu písali dejiny, volebná noc pripomínala frašku. Vyhlasovanie predbežných výsledkov skomplikovalo predĺženie volebného moratória. Viaceré volebné miestnosti v Budapešti, ale aj v niektorých ďalších mestách zostali totiž neplánovane otvorené aj po siedmej večer, keď sa mali oficiálne uzavrieť. Predseda ústrednej volebnej komisie Péter Szigeti sa o štvrť na osem obrátil na médiá, aby ešte nezverejňovali žiadne odhady výsledkov. Volebné moratórium podľa neho muselo platiť až do zatvorenia poslednej volebnej miestnosti. V skutočnosti však elektronické médiá už medzičasom stihli zverejniť prvé odhady.

Predĺženie volieb spôsobili podľa informácií z ústrednej volebnej komisie voliči, ktorí volia inde ako v mieste svojho trvalého bydliska a nestihli odvoliť do siedmej. Komisia rozhodla, že odvoliť umožní každému, kto o siedmej ešte stál v rade pred volebnou miestnosťou. „Stojím tu už šesť hodín, je to otrasné,“ povedal pre agentúru Reuters architekt Zoltán Kiss. „Už od štvrtku museli vedieť, že sem s volebným preukazom príde voliť až 2 800 ľudí. Mohli si spočítať, že nebude možné, aby toľko ľudí odvolilo v takom krátkom čase,“ dodal Kiss.

Podpredseda Fideszu Lajos Kósa krátko po Szigetiho vyjadrení vyzval vedenie volebnej komisie, aby pre bezprecedentné predĺženie volieb odstúpilo. Komisia podľa Kosu prekročila svoje právomoci a predĺžením moratória a neuzavretím volebných miestností porušila zákon.

debata chyba