Celý svet ochromil islandský popol, Slovensko uzavrelo vzdušný priestor

Slovensko od 15.00 uzavrelo svoj vzdušný priestor. Dôvodom je šírenie vulkanického popola, ktorý pri stredajšej erupcii vychrlila islandská sopka. Uzávera pravdepodobne potrvá do nedele.

16.04.2010 09:30 , aktualizované: 13:35
debata
Záber z družice MSG, produkt Night... Foto: Copyright (c) 2010 EUMETSAT
popolček, záber z družice MSG Záber z družice MSG, produkt Night Microphysical, zaznamenaný vo štvrtok ráno o 03:00. Oblak je nad Severným morom. Ružový oblak je nižšie ako čierny. Čierny obsahuje ľadové kryštáliky, ktoré sa vytvorili na prachových čiastočkách. Ružový oblak obsahu tiež prach ale aj plyny (SO2).

Svoje vzdušné priestory v pi­atok už uzavreli Poľsko, Litva, Dánsko a od 13:00 aj susedné Česko. Neskôr popoludní tak urobí aj Rakúsko.

Ohrozených je 17-tisíc letov

Obrovský mrak sopečného popola zahalil priestor medzi Európou a Severnou Amerikou a ohrozuje až 17-tisíc piatkových letov po celom svete. Komplikácie v leteckej doprave sú podľa americkej agentúry AP porovnateľné len so situáciou po teroristickom útoku na New York v roku 2001.

Desaťtisíce ľudí zostali na letiskách a podľa expertov môže trvať niekoľko dní, než sa letecká doprava vráti do normálu.

„Kalamita“ postihne aj kľúčový Frankfurt

V susednom Nemecku zostávajú od rána uzavreté letiská v Hamburgu, Hannoveri, Brémach, Düsseldorfe, Kolíne nad Rýnom a ďalších mestách. Očakáva sa, že väčšina týchto letísk zostane uzavretá aj počas piatka. Najväčšie nemecké letisko, vzdušná križovatka strednej Európy vo Frankfurte nad Mohanom je zatiaľ otvorené. Odborníci sa však obávajú, že aj k nemu dopoludnia dorazí mrak sopečného popola.

Vo Francúzsku zastavil prevádzku na 24 letiskách, vzdušný priestor uzavrelo Írsko, Dánsko, Nórsko, Švédsko, Fínsko a Belgicko.

Na londýnskom letisku Heathrow, ktorým za normálnych okolností denne prejde 180 000 cestujúcich a ktoré odbavuje 1200 letov za deň, v piatok ľudia márne čakali na pokyn k odletu. Aspoň do piatkového večera budú povolené len mimoriadne naliehavé lety, popoludní možno odštartuje pár lietadiel na miestnych linkách do Škótska.

Nelieta sa ani za mláku

Podľa hovorkyne európskej letovej služby Eurocontrol bude v piatok zru­šená zhruba polovica letov cez Atlantický oceán. Pracovníci európskej letovej prevádzky si nepamätajú situáciu, kedy by bola natoľko ochromená letecká doprava. Niektoré linky z USA v piatok síce do Európy odštartovali z letísk od Chicaga cez Denver po Las Vegas, ale kvôli sopečnému popolu sa museli vrátiť na svoje domovské letiská alebo neplánovane pristáť na inom mieste.

Problémy majú dokonca aj austrálske aerolinky Quantas, pretože zrušené lety blokujú nadväzné trasy. Cestujúci sa hromadia v Singapure, v Hong Kongu a thajskom Bangkoku. Na zrušenie cestovných plánov do Európy vyzvala cestujúcich aj letecká spoločnosť na Novom Zélande. Zrušili tiež veľa letov z Číny, Japonska a Malajzie.

Švédsky minister si zvolil auto, ostatní vlak

Švédsky minister zahraničia Carl Bild, ktorý bol na pracovnej návšteve v Bruseli, musí kvôli zrušeniu leteckého spoja cestovať domov do Švédska autom. „Prídem niekedy zajtra,“ odkázal do Štokholmu cez svoju hovorkyňa. Vlakové spoje križujúce európsky kontinent sú podľa agentúry AP „na prasknutie“, pretože zúfalí ľudia hľadajú náhradnú dopravu.

Podľa diplomatických zdrojov stále nie je isté, či nečakaný problém s počasím ovplyvní plánovanú cestu amerického prezidenta Baracka Obamu a ďalších svetových politikov do poľského Krakova, kde má byť v nedeľu pochovaný prezident Lech Kaczyński.

Optimistická správa prišla od expertov z americkej meteorologickej služby AccuWeather. Tí tvrdia, že problém s mrakom sopečného popola pretrvá maximálne do nedele. Opačný názor má Einar Kjartansson z islandskej meteorologickej služby, ktorý tvrdí, že problémy môžu trvať aj niekoľko týždňov. Všetko bude podľa neho záležať na aktuálnych poveternostných podmienkach.

Za iróniu považujú svetové agentúry fakt, že hlavné islandské letisko Keflavik zostalo pre dopravu otvorené.

Islandský vulkán chrlí popol a nejaví známky ochabnutia

Islandský vulkán, ktorý robí problémy v leteckej doprave takmer na celom svete, naďalej chrlí do vzduchu veľké oblaky sopečného popola a zatiaľ nejaví známky, že by jeho aktivita mala ochabnúť. Uviedla to agentúra Reuters s odvolaním sa na miestnych expertov.

//Trikrát už popol vážne ohrozil životy cestujúcich, keď znemožnil normálne fungovanie motorov://
V júni 1982 lietadlo Boeing 747 britskej leteckej spoločnosti British Airways vo výške 12-tisíc metrov náhle vypovedali všetky motory. Lietadlo, ktoré letelo na linke z Kuala Lumpuru do austrálskeho Perthu, začalo strácať výšku, keď sa zhruba v letovej hladine 4-tisíc metrov jeden z motorov „chytil“. Beoing núdzovo, ale úspešne, pristál v Jakarte. Príčinou bol popol z indonézskej sopky Galunggung.
Len o niekoľko dní neskôr mal podobné problémy lietadlo Boeing 747 spoločnosti Singapore Airlines, ktorý sa dostal do oblasti vulkanického oblaku. Lietadlu prestali pracovať dva motory, ale pilotovi sa tiež podarilo úspešne pristáť v Jakarte.
V decembri 1989 letel z Amsterdami do aljašského Anchorage lietadlo Beoing 747 spoločnosti KLM s 244 ľuďmi na palube. Pri pristávacom manévri sa vo výške 7500 metrov dostal do pásma sopečného popola z neďalekého vulkánu Redoubt. Všetky štyri motory sa vypli a stroj niekoľko minút padal. Výšku nabral až dva kilometre nad zemou a bezpečne pristál. Po pristáti odstránili experti z každej turbíny lietadla 80 kilogramov popola.

„Situácia sa oproti štvrtku nezmenila, erupcia pokračuje, sopka stále vybuchuje a vypúšťa horúce plyny,“ povedal vulkanológ Ármann Höskuldsson z islandskej univerzity. „Očakávame, že to potrvá ďalšie dva dni, možno aj dlhšie. Dlho to však v takomto tempe pokračovať nemôže. Množstvo magmy, ktoré sopka môže vychrliť, je obmedzené,“ dodal.

Podobný názor vyjadril aj hovorca islandského ministerstva životného prostredia Gudmundur Gudmundsson. „Erupcia trvá a zatiaľ nepredpokladáme žiadne zmeny v produkcii popola. Vietor bude ďalej šíriť jeho oblak nad Európu,“ vyhlásil.

Vulkanológovia tvrdia, že popol by mohol robiť problémy v leteckej doprave až šesť mesiacov, ak bude erupcia ďalej pokračovať.

Islandská sopka v ľadovci Eyjafjallajökull...
Stúpajúci dym zo sopky spôsobil prerušenie...
+14Hustý dym z islandskej sopky Eyjafjallajökull...
debata chyba