Popol vo vzduchu vystriedajú lietadlá, situácia sa už dostáva do normálu

Aktivita islandskej sopky pod ľadovcom Eyjafjallajökull slabne a vulkán chŕli do vzduchu menej popola ako v minulých dňoch. Väčšina krajín preto v stredu úplne otvorila svoj vzdušný priestor, lokálne obmedzenia zostali nad Škótskom a Fínskom.

21.04.2010 22:57
Zatmenie slnka Foto:
Ilustračné foto
debata (3)

Tiež Slovensko a Česko sa dostali z druhej do takzvanej tretej zóny, čo je normálny letový režim. Európska letová služba Eurocontrol očakáva, že vo štvrtok sa nad kontinentom uskutoční asi 22 500 letov, čo je 80 percent obvyklého počtu.

V stredu sa podľa rovnakého zdroja uskutočnili tri štvrtiny bežných letov. Z obvyklého počtu 28 000 letov ich podľa Eurocontrolu vypravili cez 20 000. Podľa odhadov však potrvá ešte niekoľko dní, ak nie týždňov, pokiaľ sa letecká doprava vráti do normálu a všetci cestujúci, ktorí uviazli v rôznych č­astiach sveta, dostanú domov.

Islandský úrad civilnej ochrany vydal optimistickú správu, podľa ktorej intenzita erupcie vulkánu klesla od soboty o 80 percent. Islandský seizmolog Páll Einarsson uviedol, že emisie sopečného popola nad vulkánom sú už „zanedbateľné“, avšak seizmické otrasy sú v tejto chvíli najsilnejšie od prebudenia sopky v minulom týždni a vulkán nejaví známky skorého ukončenia aktivity. „V súčasnosti nedokážeme predpovedať, kedy sa erupcia skončí,“ povedal.

Nemecký spolkový úrad leteckej bezpečnosti (DFS) od stredy 11.00 SEČ úplne sprevádzkoval vzdušný priestor nad Nemeckom. Letecká spoločnosť Lufthansa vypravila asi 500 z bežných 1800 letov, na štvrtok však už predpokladá normalizáciu prevádzky. DFS zároveň zdôraznil, že jeho stredajšie rozhodnutie otvoriť vzdušný priestor vychádzalo rýdzo z meteorologických informácií, nie z ekonomického tlaku leteckých spoločností. Správy meteorológov konštatovali, že koncentrácia vulkanického popolčeka nad Nemeckom „zreteľne klesla a bude ďalej rednúť“.

„Nemôžeme však povedať, ako to bude vyzerať v najbližších dňoch. Ak sa sopka opäť zaktivizuje, môže dôjsť k novým uzávierkam,“ vyhlásil podľa agentúry AP hovorca DFS Axel Raab.

K dispozícii je od stredy už aj celý priestor nad Francúzskom a všetky francúzske letiská, ktoré plánujú zabezpečovať 100 percent diaľkových letov a 75 percent letov na stredne dlhých trasách.

Medzinárodné združenie pre leteckú prepravu (IATA) oznámilo, že kolaps európskej leteckej dopravy bude stáť letecké spoločnosti minimálne 1,7 miliardy dolárov.

3 debata chyba