Morales: Za plešatosť môžu kurence

Indiáni majú husté vlasy, pretože nejedia dovážanú hydinu. Bolívijský prezident Evo Morales na úvod "prvej ľudovej" konferencie o ochrane životného prostredia kritizoval západné štáty a ich poľnohospodárske produkty. Podľa bolívijskej opozície prezident len krajine robí hanbu.

23.04.2010 15:41
Morales Foto: ,
Bolívijský prezident Evo Morales reční na konferencii o ochrane životného prostredia.
debata (30)

„Kurence sú plné ženských hormónov. Muži, ktorí ich jedia, majú potom problémy s mužnosťou,“ vyhlásil Morales na konferencii. Na ňu do mesta Cochabamba pozval prevažne ľavicových latinskoamerických lídrov, no prišli i aktivisti z Európy a USA. Práve Európania podľa Moralesa majú zvýšené problémy s vypadávaním vlasov, pretože sa kŕmia nadopovanou hydinou.

„Takmer všetci sú plešatí. To je pre veci, ktoré jedia. Medzi domorodými ľuďmi plešatí takmer nie sú, pretože my jeme iné veci,“ povedal prezident, ktorý sám pochádza z indiánskeho kmeňa Ajmarov a pýši sa hustou hrivou.

Moralesove slová kritizovala domáca opozícia, podľa ktorej prezident len šíri vyvrátené mýty. Podľa agentúry AP väčšina európskych chovateľov prestala používať hormóny pred desiatkami rokov. „Myslel som, že sa tam bude hovoriť o vedeckých záležitostiach, o faktoch a možnostiach, ako chrániť životné prostredie,“ povedal pravicový politik Andrés Ortega, podľa ktorého prezident krajine nerobí dobré meno.

Ozvalo sa i združenie španielskych homosexuálov. To Moralesovi adresovalo otázku, či potom jedenie hydiny kŕmenej mužskými hormónmi spraví z gejov heterosexuálov.

30 debata chyba