Správa vo fľaši našla adresáta po vyše troch desaťročiach

'Som 14-ročný chlapec a bývam v Belgicku. Neviem, či ste študent, muž alebo žena'. Zoznamovací inzerát? Nie. Papier s týmto textom vhodil v lete 1977 do mora vo fľaši od vína Olivier Vandevalle. Po takmer 33 rokoch sa dočkal odpovede. Cez Facebook. O kurióznom prípade informuje britský portál Daily Mail.

27.04.2010 18:56
Olivier Vandevalle Foto:
Belgičan Olivier Vandevalle pred rokmi a teraz. Na snímke vľavo s jedným zo svojich synov, vpravo na lodi v čase, keď mal 14-rokov a vhodil do mora správu vo fľaši.
debata (5)

„Plavím sa na plachetnici, ktorá sa volá Tamaris. Práve sme minuli Portland Bill pri južnom pobreží Anglicka,“ píše sa ďalej na strane vytrhnutej z učebnice, ktorá sa na brehu pri anglickom mestečku Swanage dostala teraz do rúk prekvapenej Lorraine Yatesovej. Tá ignorovala adresu uvedenú v správe a už 47-ročného Oliviera vyhľadala cez sociálnu sieť Facebook. Najprv tvrdil, že on nie je autorom textu, neskôr sa predsa len rozpamätal.

„Na lodi sme boli dvanásti a mali sme namierené na Azory. V jednej chvíli som si povedal, že napíšem nejakú správu a vložím ju do fľaše. Nečakal som, že mi niekto odpovie. Išlo iba o akési detské vzrušenie z toho, kam až môže doplávať,“ zaspomínal si.

„Zrazu, keď mi z ničoho nič prišlo emailom znenie listu, všetko sa mi to vynorilo späť. Je to neuveriteľný zážitok. Kde sa asi tak fľaša celé roky nachádzala? Prikryl ju piesok, či vyhodila na breh búrka? To sa už nikdy nedozvieme,“ cituje ďalej Vandevallove slová Daily Mail.

Fľaša dokázala tak dlho uchovať odkaz malého tínedžera aj preto, že sa dovnútra nedostala slaná voda z oceánu. „Otec trval na tom, aby sme korok zapečatili voskom zo sviečky,“ doplnil Belgičan, ktorý je dnes sám otcom dvoch synov vo veku 16 a 20 rokov.

Tí sa ho pokúsili napodobniť, no vyvolali mu len úsmev na perách. „Boli tak hlúpi, že do správy nenapísali svoju adresu. Šanca na získanie odpovede je teda takmer nulová. Svet je ale plný zázrakov, takže nikdy neviete,“ uzavrel.

Zväčšiť mapu

5 debata chyba