Grécko: Ako prežijeme bez 13. a 14. platov? My nikomu nič nedlhujeme

V Aténach i ďalších gréckych mestách tisíce Grékov protestovali proti pripravovaným úsporným opatreniam, ktoré majú Grécku pomôcť dostať sa z vážnej finančnej krízy. Strety demonštrujúcich s políciou sú hlásené z Atén i Solúna. V oboch prípadoch policajti použili slzný plyn, aby dav rozohnali. Vláda má ďalšie úspory národu oznámiť v nedeľu.

01.05.2010 16:13
Grécko, generálny štrajk Foto: ,
Ilustračné foto
debata (248)

Ulicami Atén prechádzalo viac ako 20 000 ľudí. Napredovali k ministerstvu financií, silne stráženému úradu Európskej komisie a veľvyslanectvám niekoľkých krajín vrátane Spojených štátov.

Kým policajti pred ministerstvom financií slzným plynom odrážali jeden dav, iná skupina zapálila dodávku štátnej televízie. Aj keď sa popoludní situácia upokojila, podľa agentúry AFP asi sto ľudí naďalej udržiavalo napätie. Jedna skupina zapálila smetné koše a stiahla sa do areálu technickej univerzity, druhá na výzvu anarchistov na neďalekom námestí hádzala kamene na poriadkovú jednotku.

V Solúne sa zišlo asi 5000 ľudí ai tam rovnako ako v Aténach sa dav delil na dve skupiny podľa toho, či prišiel na výzvu komunistickej odborovej centrály alebo Všeobecnej konfederácie gréckych pracujúcich. Medzi solúnskych demonštrantov sa vmiesilo asi 250 osôb vyzbrojených tyčami a tí začali rozbíjať bankové automaty, výklady obchodov s elektronikou a luxusné autá. Po policajnom zásahu sa situácia upokojila, ale policajti v centre mesta zostali.

Vláda má v nedeľu napoludnie oznámiť ďalšie rozpočtové škrty pre najbližšie dva roky. Grécko za to môže tento rok získať od Medzinárodného menového fondu (MMF) a partnerov v eurozóne pôžičku 45 miliárd eur. Atény podľa agentúry AP zrejme siahnu k zvýšeniu spotrebiteľskej dane a zníženiu dôchodkov i miezd.

„Nie zrušeniu 13. a 14. platov,“ volali demonštranti v Aténach. „Tie opatrenia znamenajú smrť. Ako budú ľudia žiť zajtra, ako prežijú? To nechápem,“ povedal účastník pochodu usporiadaného komunistami.

Aj keď konzervatívna opozičná strana Nová demokracia rovnako aj nacionalistická Ľudová ortodoxná strana vládu kritizujú, úsporné opatrenia asi podporia. Ľavica naopak pohrozila, že bude v protestoch pokračovať. „Gréci nikomu nič nedlhujú. To tí, čo nehanebne vykradli verejné peniaze a penzijné fondy,“ povedal novinárom ľavicový predák Alexis Tsipras.

Jedna z účastníčiek protestu v prístavnom meste Pireus považuje chystané opatrenia za spiatočnícke. „Pokúšajú sa zrušiť všetko, čo sme si v minulých rokoch vybojovali,“ povedala.

248 debata chyba