Sopka opäť riadi dopravu nad Európou

Oblak vulkanického popola z islandskej sopky, ktorý obmedzil leteckú dopravu vo viacerých európskych krajinách, mieri nad Slovensko. "Monitorujeme vzdušný priestor, podľa odhadov by sa mohol oblak sopečného popola okolo polnoci dostať do vzdušného priestoru Slovenskej republiky, " uviedol hovorca ministerstva dopravy Stanislav Jurikovič. Situáciu sleduje Letecký úrad a Letové prevádzkové služby v spolupráci s SHMÚ aj európskymi inštitúciami.

09.05.2010 13:35 , aktualizované: 23:00
sopka Eyjafjallajökul Foto: ,
Islandskáý sopka vychrlila nový oblak sopčného popola.
debata (26)

Sopečný popol komplikuje leteckú dopravu aj na juhu Česka. Lety však nerušia, len sa oblasti vyhýbajú. Podľa meteorológov by sa však do polnoci mal rozšíriť nad celé územie Českej republiky.

Naďalej je uzatvorené aj mníchovské letisko a niekoľko rakúskych letísk. Viedenské letisko zatvoria od polnoci do skorého rána. V rakúsku uzavreli letisko v Innsbrucku, počas večera bude nasledovať Salzburg a Linz, od polnoci Viedeň. Popoludní sa zase naopak otvorili letiská v severnom Taliansku a na Pyrenejskom polostrove.

K uzatvoreniu letísk došlo aj v Chorvátsku, konkrétne v Splite a Zadare.

Pre mrak popola z islandskej sopky Eyjafjallajökul by v nedeľu mali zrušiť zhruba 500 letov v európskom vzdušnom priestore. Oblak popola, ktorý môže poškodiť letecké motory, sa zdržiava aj nad severozápadným Škótskom a siaha až do severozápadného Španielska a Portugalska. Izolovaný mrak ohrozuje zase napríklad Švajčiarsko a ďalší oblak hrozí severnému Taliansku, južnému Nemecku, Rakúsku a Českej republike.

Do južného Nemecka a Rakúska mrak už skutočne dorazil. Nemecký úrad pre bezpečnosť leteckej dopravy povolil nad bavorskou metropolou napríklad len vyhliadkové lety. Letisko v Innsbrucku má zostať zatvorené od 15:30 do 22:00, v Salzburgu od 17:00 do pondelka 4:00, v Linzi od 20:00 do 4:00. Viedenské letisko má zostať mimo prevádzku medzi polnocou a 5:00.

České Riadenie leteckej dopravy odmietol odhadovať, či večer vyhlási obmedzenia aj jeho úrad. V nedeľu zrušili z pražského letiska lety do Milána a Bologne. Odložili aj jeden let do New Yorku.

Pre vulkanický mrak na niekoľko hodín prerušili dopravu letiská na severe Portugalska vrátane Porta (do pondelka 8:00). Na severe Talianska boli od rána do 14:00 zatvorené Miláno, Pisa či Florencia. Turistické destinácie ako Benátky, Terst a Rimini zostali nedotknuté.

Island zakryl nové sopečné mraky. Foto: AP, SITA
sopka, Island Island zakryl nové sopečné mraky.

Desiatky letov bolo zrušených zo švajčiarskej Ženevy do Portugalska, Španielska, Francúzska, Írska, Británie a Maďarska. Ženeva je jednou z hlavných základní nízkorozpočtového leteckého prepravcu easyJet.

Obrovský oblak už zasiahol oblasť medzi Islandom a Azorskými ostrovmi. Portugalské súostrovie uprostred Atlantiku by nemalo prijímať lietadlá až do pondelka 01:00 SELČ. Transatlantické lety odkláňajú okolo Grónska, preto sa čakajú rovnaké meškania ako v sobotu.

Sopka Eyjafjallajökul na juhu Islandu vypustila ďalší oblak popola v noci na piatok. Meteorológovia opakujú, že ďalší vývoj závisí na prevažujúcom smere vetra. Od prvej erupcie z 13. apríla síce aktivita sopky poklesla, ale zatiaľ nejaví známky toho, že by mala úplne ustať. Jej posledná erupcia trvala od roku 1821 do roku 1823.

26 debata chyba